POSLE UZNEMIRUJUĆEG SNIMKA IZ OBDANIŠTA, GAK ODMAH NALOŽIO: Inspekcija po hitnom nalogu poslata u privatni vrtić Zamak
Foto: Printscreen

snimci zlostavljanja deteta i neprofesionalnog ponašanja

POSLE UZNEMIRUJUĆEG SNIMKA IZ OBDANIŠTA, GAK ODMAH NALOŽIO: Inspekcija po hitnom nalogu poslata u privatni vrtić Zamak

Beograd -

Ukoliko se utvrdi da su snimci autentični, i ustanova i vaspitačica iz tog vrtića snosiće posledice

Gradska prosvetna inspekcija po hitnom nalogu sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka već tokom prepodneva će obaviti vanrednu kontrolu privatnog vrtića „Zamak” iz kojeg mediji danas navode da su objavljeni snimci zlostavljanja deteta i neprofesionalnog ponašanja.

- Ukoliko se utvrdi da su snimci koje je objavio „Srpski telegraf” autentični, i ustanova i vaspitačica iz tog vrtića će snositi posledice. Inspekcija će utvrditi činjenice a institucije će dalje obaviti svoj posao. Takav odnos prema deci je apsolutno neprimeren i nedozvoljen u bilo kom vrtiću, državnom ili privatnom – rekao je Gak. On je izjavio da je dao nalog da se hitno ispitaju navodi iz medija, te da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i Prosvetna inspekcija Grada Beograda do sada nisu dobili nijednu predstavku roditelja niti zaposlenih u vezi sa načinom rada u ovom vrtiću.

1 / 4 Foto: Printscreen

- To ništa ne znači za sada. U daljim odlukama vodićemo se isključivo stavovima inspekcije nakon kontrole – poručio je Gak. On je pozvao roditelje da prijavljuju ovakve slučajeve ukoliko imaju saznanja o njima i da ne čekaju sa reagovanjem. - Kada dobijemo primedbe, mi odmah proveravamo navode, jer ne možemo da dozvolimo da ovakvi slučajevi prođu nekažnjeno, odakle god da dolaze snimci - zaključio je Gak.

Pašalić: Zbog nasilja u vrtiću kontrola rada gradske službe

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, posle saznanja iz medija da su deca u jednom privatnom beogradskom vrtiću bila izložena nasilju od strane vaspitačica. U saopštenju Zaštitnika građana navodi se od Sekretarijata traži da u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima u tom slučaju, kao i zapisnik o izvršenom nadzoru nad radom privatne Predškolske ustanove ''Zamak'' na Voždovcu.

Imajući u vidu da se radi o predškolskoj ustanovi čiji osnivač nije Grad Beograd, već samo izdvaja sredstva za naknadu dela troškova boravka dece u tim ustanovama, Zaštitnik građana traži od Sekretarijata da deo izveštaja sadrži informacije na koji način vrši nadzor nad radom tih predškolskih ustanova.

(Kurir.rs/Beoinfo/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track