Najnovije vesti

VESIĆ: Metro je ostvarivanje pedesetogodišnjeg sna Beograđana (FOTO)
Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda

VESIĆ: Metro je ostvarivanje pedesetogodišnjeg sna Beograđana (FOTO)

Beograd

BEOGRAD - Početak radova na izgradnji metora, koji se očekuje krajem godine, ostvaranje je pedesetogodišnjeg beogradskog sna, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Jutros sam pogledao novine od 4. decembra 1971. godine, to su Večernje novosti, na naslovnoj strani pisao je naslov: 'Beograd dobija metro'. To znači da 50 godina Beograd sanja metro", rekao je Vesić.

1 / 5 Foto: Beoinfo

Za poslednjih 50 godina, dodaje on, nije bilo vlasti i gradonačelnika koji nisu obećavali početak izgradnje metroa.

"Ništa se konkretno nije uradilo na projektu izgradnje metroa do 2013. godine", istakao je Vesić. Naglašava da je izgradnja metroa najvažniji projekat za Beograd, dodajući da je to projekat koji ne može grad sam da finansira, te je zahvalio Vladi Srbije na tome što je taj projekat proglasila od nacionalnog značaja.

Ukazuje da mnoge države u svetu ne pomažu gradovima u izgradnji metroa, ali da je Vlada Srbije svesna koliki će značaj metro imati za rast BDP-a.

Vesić kaže da će posle današnjeg poptisivanja Memoranduma, u aprilu biti doneto idejno rešenje za depo na Makiškom polju, zatim će se završiti eksproprijacija, kako bi do novembra počelo nasipanje i izgradnja na Makiškom polju. "To će biti početak radova na beogradskom metrou", rekao je Vesić.

Beogradski metro, metro, Goran Vesić, Siniša Mali
foto: Beoinfo

U međuvremenu će, kaže, biti usvojen plan generalne regulacije šinskih sistema u oktobru, koji će definisati sve linije metroa i gde će tačno nalaziti stanice, a pored toga će definisati i razvoj BG Voza.

"Trebalo bi da se on nadoveže na metro, da povežemo Surčin i Obrenovac, koji sada nisu povezani BG Vozom. Dosad su povezani samo Mladenovac, Sopot, Lazarevac i Barajevo. Želimo da povežemo Pančevo i da tako dobijemo jedinstven sistem", naveo je Vesić.

Tako će biti dobijeno, dodaje, 50 kilometara novih tramvajskih šina. Kada budemo to videli, ističe Vesić, Beograđani će imati prevoz kakav zaslužuju i kako dolekuje jednoj velikoj metropoli kao što je Beograd. Zahvalio je francuskim i kineskim partnerima koji će zajedno sa državom i gradom sarađivati na izgradnji metroa.

Neće biti gužvi u saobraćaju tokom gradnje metroa

Vesić je poručio danas da tokom gradnje metroa, koja treba da počne krajem godine, neće biti gužvi u saobraćaju. Kaže da će se mašina, tzv. krtica, koristiti iznad zemlje samo na početku prve linije, to jest na prvih 2,5 kilometra od Železnika do Zzarkova, dok će se posle radovi odvijati pod zemljom.

"Građani neće videti tu mašinu dok se bude kopala cev, koja će sa obe strane imati dva tunela. Tako da će građani moći da vide samo izgradnju metro stanica, koje moraju prvo da budu izgrađene da bi mašina mogla tu da prođe", rekao je Vesić. Najavio je da će gradske vlasti tokom godine raspisati konkurs za izbor arhitektonskog rešenje sa ukupno 41 stanicu. "Naše arhitekte će raditi svaku stanicu posebno. To će za naše ljude biti velika referenca. Ideja je da svaka stanica bude drugačija, kao što je to recimo u Londonu i drugim gradovima, i da svaka stanica po izgledu predstavlja taj deo grada ili njegovu istoriju, Beograda ili Srbije", naglasio je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...