U ARENI TRENUTNO HOSPITALIZOVANO 255 BOLESNIKA, poslednje dve nedelje broj primljenih pacijenata opada
Foto: Kurir TV

Ukupno se lečilo 2.670 ljudi

U ARENI TRENUTNO HOSPITALIZOVANO 255 BOLESNIKA, poslednje dve nedelje broj primljenih pacijenata opada

Beograd -

U privremenoj kovid bolnici u "Štark" areni trenutno je hospitalizovano 255 bolesnika, izjavio je medicinski koordinator te bolnice, potpukovnik Predrag Bogdanović i dodao da je broj prijema i otpusta na dnevnom nivou približan, od 20 do 30 pacijenata.

Bogdanović je naveo da je kroz tu bolnicu od 25. oktobra prošle godine do danas prošlo 2.670 bolesnika od kojih je 2.400 napustilo arenu, dok je oko 200, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, premešteno u intenzivne nege drugih kovid bolnica.

U bolnici u "Štark" areni poslednje dve nedelje broj prijema je nešto manji, između 20 i 30 dnevno, dok je ranije prosečno bilo i do 50 prijema, u novembru čak i 70, kaže Bogdanović i dodaje da je broj otpusta otprilike isti.

- Uglavnom bude od 20 do 30 novoprimljenih pacijenata i isto toliko otpuštenih na dalje kućno lečenje - rekao je Bogdanović.

Arena, kovid bolnica, Aleksandar Vulin
foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Navodi da je klinička slika hospitalizovanih srednje teška i teška, te da je stanje pacijenata tokom ovog ciklusa epidemije daleko teže u odnosu na april i maj, odnosno jul i avgust prošle godine.

Pojasnio je da su sada pacijenti uglavnom starije životne dobi, sa 60, 70, 80 i više godina i da imaju razne druge teške, hronične, pridružene bolesti pa je samim tim i njihovo lečenje komplikovano, a da mlađi pacijenti od 20, 30 i 40 godina uglavnom imaju tešku kliničku sliku.

- To su obostrane, teške upale pluća. Njihov klinički tok bolesti u početku bude vrlo težak. Mi se borimo, ali njihovo lečenje nimalo nije lako - rekao je Bogdanović.

Naveo je da bolnica u areni prima i pacijente iz zdravstvenih ustanova koje izlaze iz kovid sistema.

- U međuvremenu smo, kada su iz kovid sistema izašli Institut za reumatologiju i Specijalna bolnica u Banji Koviljači, primili određeni broj pacijenata iz tih ustanova i spremni smo da u narednom periodu, kako kliničko-bolnički centri budu izlazi iz kovid sistema, preuzmemo pacijente iz tih ustanova i nastavimo njihovo bolničko lečenje - rekao je Bogdanović.

Istakao je da još uvek nema mesta opuštanju i poručio da smo svi u obavezi da sprovodimo propisane epidemiološke mere.

Pozvao je sve građane da se vakcinišu bilo kojom vakcinom protiv korone jer su, dodaje, sve pouzdane.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track