RADOJIČIĆ: Prerano je za popuštanje mera, proces vakcinacije dobro organizovan
Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda

RADOJIČIĆ: Prerano je za popuštanje mera, proces vakcinacije dobro organizovan

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da su istraživanja pokazala da se deset procenata građana, u situacijama kakva je pandemija, ponaša iracionalno.

Radojičić kaže bahatost koja se ispoljava nepoštovanjem mera često tumači kao glupost koja u kombinaciji s iracionalnošću dovodi do ugrožavanja zdravlja, što se, ukoliko objašnjenja i preventivno delovanje ne daju rezultat, sankcioniše.

Radojičić ocenjuje i da striktne mere u borbi protiv pandemije ne mogu biti na snazi godinu dana. Okolnosti poput potrebe da država i gradovi funkcionišu - kao i društvo, ili da privreda radi jesu od ticaja za stvaranje rizičnih situacija, ali zahtevaju i potrebu da se rizici, kroz poštovanje preporuka Kriznog štaba, svedu na najmanju mogući meru.

"Oscilacije mera su neminovne, a neke odluke se moraju donositi unapred. Na popuštanje pažnje, utiču i uspešan proces vakcinacije - vakcinisano je preko milion građana, činjenica da je nabavljena velika količina vakcina. Sve to stvara utisak da je možda vreme da mere popuste, međutim za to je prerano", ističe Radojičić.

Poručuje da se dalje moraju nositi maske i držati distanca. Ocenjuje da je sam proces vakcinacije dobro je organizovan. Pored Domova zdravlja postoje i dva su mesta za masovnu vakcinaciju - Belekspo centar i Beogradski sajam. Ako bude potrebe, kaže da će se organizovati i dodatna.

Radojičić govoreći za emisuju Magazin nedeljom Prvog programa Radio Beograda, naglašava da opuštanja nema.

"Iako smo glavni deo borbe protiv korone dobili, da kao građani i Srbije i Beograda do kraja da ćemo uskoro zajedno slaviti pobedu protiv virusa, moramo ostati istrajni i odgovorni, poručio je Zoran Radojičić".

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja