OPET OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTI U BEOGRADU: Na pregled se danas čekalo i po nekoliko sati
Foto: T.Ilić

ne sluti na dobro

OPET OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTI U BEOGRADU: Na pregled se danas čekalo i po nekoliko sati

Beograd -

Ponovo su gužve ispred kovid ambulanti u Beogradu u kojima je za poslednja 24 sata obavljeno 4.200 pregleda, a od toga 2.600 prvih.

Na pregled se čeka i po nekoliko sati iako su domovi zdravlja maksimalno pojačali zdravstvene ekipe koje rade sa pacijentima. Međutim, priliv pacijenata sa simptomima na kovid-19 je toliki da je nemoguće sve zbrinuti za kratko vreme.

U dve kovid ambulante koje dežuraju noću u Ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli i Ulici cara Dušana 176 u Zemunu pregledano je 210 pacijenata.

Gordanu Radovanović je stajala u redu ispred kovid ambulante na Voždovcu, a na pregled je čekala oko četiri sata.

- Kod lekara sam brzo završila. Jutros sam vadila krv i sve je u granicama normale - priča Gordana.

U kovid ambulantu se javila zbog povišene temperature. Imala je u novembru prošle godine koronu pa je uplašena da se slučajno bolest "nije vratila".

Doktorka Ana Jeremić koja radi u kovid ambulanti u Ulici vojvode Stepe na Voždovcu kaže da se poslednjih nekoliko dana povećao broj prvih, ali i kontrolnih pregleda.

- Tokom jučerašnjeg dana u dve kovid ambulante na Voždovcu (Šumice i Vojvode Stepe) pregledano je ukupno 420 ljudi, od toga je 180 prvih predgleda, a ostali su pacijenti koji se leče i dolaze na kontrolu - kaže Jeremić.

Dodaje da se ne upućuju svi pacijenti koji dođu na pregled na testiranje. Od onih koji su se juče javili na pregled, kod 25 urađeno je PCR testiranje, a kod oko 160 brzi antigenski test. Od svih testiranih 85 pacijenata je pozitivno.

- Uvek kažemo pacijentima da negativan test ne znači da virus nije prisutan. Nekada se požuri sa testiranjem, pacijenti dođu ranije, vrše pritisak na lekara da se odmah uradi test, a treba sačekati. Često se dešava da prvi test bude negativan, a kad ponovimo rezultate kroz nekoliko dana pokaže se prava klinička slika i pozitivnost na koronu - pojasnila je Jeremić.

Kovid ambulanta u Ulici vojvode Stepe radi od 9 do 17 sati, ali lekari ostaju i duže da bi pregledali sve pacijente. Tu rade tri lekara dok je u ambulanti u Šumicama šest lekara u smeni zbog velikog pritiska pacijenata i od sutra najavljuju da će dodatno pojačati ekipe.

- Čeka se, zaista se čeka, jer je veliki broj ljudi koji dolaze. Mi često i ne napravimo pauzu kad počnemo da radimo, a ne izlazimo iz skafandera dok ne završimo sve pacijente. Pacijenti u ovom objektu obavljaju preglede, a dodatne rentgenske snimke pluća i analize rade u drugom objektu gde nam je novi digitalni aparat - navodi Jeremić.

Ističe da i to doprinosi da se stvara guužva, ali da se dom zdravlja maksimalno organizovao i da su svi kapaciteti stavljeni na raspolaganje sugrađanima.

- Pacijenti imaju naše službene brojeve telefona i sa njima se čujemo i van radnog vremena. Trudimo se da izađemo u susret svima i da svi budu pregledani i testirani - kaže Jeremić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja