Najnovije vesti

SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Rasprava o bezbednosti, urbanizmu i budžetu
Foto: T.Ilić

prestoncia

SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Rasprava o bezbednosti, urbanizmu i budžetu

Beograd

Odbornici će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda raspravljati o bezbednosti u prestonici, urbanističkim planovima, kao i rebalansu budžeta, koji se donosi jer, prema rečima predsednika gradskog parlamenta Nikole Nikodijevića, u gradskom budžetu ima više sredstava.

"S obzirom da postoji povećan prihod i da imamo više sredstava u gradskom budžetu, imaćemo rebalans kojim ćemo deo sredstava raspodeliti na Grad, a deo na gradske opštine, odnosno njihove budžete", rekao je Nikodijević za Tanjug.

Precizirao je da je povećanje budžeta Grada 5,3 odsto, a kada su u pitanju gradske opštine 16,3 odsto, odnosno više od 1,8 milijardi dinara.

Dodatna sredstva opštine će same iskoristiti za realizaciju projekata, a kada je u pitanju Grad, najveći deo sredstava ide u putnu infrastrukturu, izgradnju novih saobraćajnica, kupovinu novih vozila za GSP, obnovu fasada, kupovinu tableta za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji će od sledeće školske godine imati digitalne udžbenike...

"Ulažemo u investicioni deo gradskog budžeta i verujem da je ovaj budžet dobro izbalansiran i da će višak prihoda na pravi način biti utrošen", istakao je Nikodijević.

Sednica će početi tačkom koja se tiče bezbednosti u gradu, a Nikodijević kaže da je u dogovoru sa Ministrastvom unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd i Grada Beograda namera da odbornici budu informisani o stanju bezbednosti u glavnom gradu jer je to, dodaje, jedna od veoma važnih tema.

Naveo je da je bilo reči o tome da to postane tačka koja će svake godine, barem jednom biti razmatrana na sednici gradskog parlamenta.

"Tako će odbornici imati prilike da iz prve ruke, od ministra unutrašnjih poslova i načelnika Policijske uprave za grad Beograd čuju informacije o stanju bezbednosti, stopi kriminaliteta i svim aktivnostima koje se preduzimaju kako bi bezbednost građana bila na najvišem mogućem nivou, kada je u pitanju glavni grad", rekao je Nikodijević.

Dodao je da će odbornici moći da postavljaju pitanja, daju sugestije i predloge kako bi bezbednost u gradu bila veća.

Kada su u pitanju urbanistički planovi, naveo je da će se pred odbornicima naći tri velika plana za opštinu Mladenovac, koji definišu određene javne površine, parkovske, parking prostor, stanicu za upravljanje upravljanje otpadom.

Na sednici će biti reči i o tome da deo ulice Strahinjića bana, od Frančuske prema Skadarskoj ulici, dobije ime sokak Nebojše Glogovca.

"Čeka nas sednica sa velikim brojem tačaka, važnim temema koje se tiču života u Beogradu i verujem da ćemo, kao i do sada, imati plodonosan rad", zaključio je predsednik gradskog parlamenta.

Sednica će zbog epidemioloških mera u borbi protiv korona virusa biti održana u Sava centru, uz poštovanje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Pred odbornicima će se naći i predlog izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno opštinama u 2021. godini, kao i izmene odluke o budžetu Beograda za ovu godinu.

Odbornici će odlucivati o nekoliko planova detaljne regulacije: lokacije "Moravska" – deo naselja Bataševo u Mladenovcu, "Mali prolaz" – deo naselja Medulužje u Mladenovcu, Centra za upravljanje komunalnim otpadom – transfer stanice u Mladenovcu, kao i o izradi planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o uniformi i oznakama komunalnih milicionara, o označavanju vozila i plovila i opremi Komunalne milicije, kao i zaključak o davanju saglasnosti na plan rada Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 2021. godinu.

Odlučivaće i o izmenama odluke o javnim parkiralištima, te izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za grad Beograd.

Na dnevnom redu biće i izmene odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoja preduzetništva, kao i Predlog programa energetske efikasnosti grada Beograda za period 2021–2023. godine.

Na dnevnom redu su i izveštaji o radu Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Beograda, o realizaciji Lokalnog plana upravljanja otpadom 2011–2020. za 2020. godinu.

Takođe, pred odbornicima će biti i izveštaji o radu ombudsmana grada Beograda za 2020. godinu, Kancelarije za mlade, Službe za centralizovane javne nabavke, kao i Predlog deklaracije o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima u Gradu Beogradu.

Na dnevnom redu je Predlog o podizanju spomenika Rabindranatu Tagoru, kao i Predlog odluke o osnivanju ustanove kulture - pozorište KPGT.

Raspravljaće se i o izmeni odluke o postavljanju bašti ugostiteljskih objekata, izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd i Predlogu odluke o nefakturisanju zakupnine zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u noćnom periodu, u poslovnom prostoru na kome je nosilac prava javne svojine Grad, u periodu od 1. aprila 2021. do 31. marta sledeće godine.

Na dnevnom redu je i Predlog strategije bezbednosti saobracaja za Beograd za 2021 - 2025. godinu, kao i Predlogu izmene i dopune programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2021. godinu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja