ANDREJA MLADENOVIĆ: Kako bi se umanjile posledice epidemije sve mere moraju biti sektorski razmatrane
Foto: Marina Lopičić

ANDREJA MLADENOVIĆ: Kako bi se umanjile posledice epidemije sve mere moraju biti sektorski razmatrane

Beograd -

Grad Beograd je od početka pandemije korona virusa doneo niz kvalitetnih mera kako bi se umanjile posledice virusa u različitim oblastima poslovanja, rečeno je na 27. sednici Socijalno-ekonomskog saveta Grada Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da je važno da sve mere koje donose Krizni štab i Vlada moraju da budu sektorski razmatrane, kao i da se uzme u obzir kakve posledice mogu da izazovu na određene sektore po pitanju rada, održavanja posla i pune zaposlenosti, te mogućnosti da se plate porezi i doprinosi.

Mladenović je dodao da je to važno kako ne bi bio zaustavljen proces rada i funkcionisanje državnog sistema.

To su, kaže Mladenović, zaključili sindikati, predstavnici Grada i poslodavaca, a imajući u vidu veoma tešku situaciju u kojoj se nalazi celo društvo i čitav svet nakon godinu dana pandemije.

Naveo je da su na sednici izneti podaci o tome koliko je pomoći upućeno najugroženijima, te kako je održan sistem javnih komunalnih preduzeća koji je funkcionisao bez prestanka tokom vanrednog stanja, kao i tokom cele pandemije.

Posebno je, dodaje, izražena velika zahvalnost ljudima zaposlenim u zdravstvenom sistemu koji su uložili velike napore da sačuvaju zdravlje i živote Beograđana.

"Istaknuta je i uloga zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama, koji su takođe bili izloženi velikom riziku, ali su radili bez prestanka i doprineli tome da budu pravovremeno pružene sve usluge predviđene zakonom", naglasio je Mladenović, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U analizi funkcionisanja Grada tokom pandemije, kako je istakao, članovi Socijalno-ekonomskog saveta imali su priliku da se uvere koje su sve mere donete za najugroženije.

"Istaknuta je uloga Grada i dijaloga sa sindikatima jer se izašlo u susret svim zaposlenima i to tako da nije bilo smanjenja plata, otpuštanja, a uvaženi su i svi problemi u raznim sektorima. S druge strane, ispoštovan je kolektivni ugovor po pitanju uplaćivanja solidarne pomoći, kao i svih prinadležnosti koje su proistekle iz ovih ugovora", naveo je pomoćnik gradonačelnika.

Istakao je da Socijalno-ekonomski savet smatra da je u narednom periodu neophodno biti odgovoran i poštovati mere koje donose nadležne institucije i organi, te apelovao na razumevanje ljudi iz svih sektora koji su pretrpeli najviše štete i imali najviše problema u protekloj godini od kako traje pandemija.

Mladenović je na sednici izabran za predsedavajućeg Saveta, a za predstavnika Unije poslodavaca imenovan je Veselin Ražnatović, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track