Najnovije vesti

VELIKA PODRŠKA IZ SREMČICE: Različite čarape kao simbol da smo različiti, ali i da svima treba ljubav
Foto: Kurir

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

VELIKA PODRŠKA IZ SREMČICE: Različite čarape kao simbol da smo različiti, ali i da svima treba ljubav

Beograd

Obuvanjem različitih čarapa, kao simbol različitosti, korisnici Ustanove za decu i mlade „Sremčica" poslali su podršku svojim drugarima sa Daunovim sindromom, čiji se dan u svetu obeležava danas.

Deca i zaposleni u "Sremčici" pripremili su video prilog, sa ciljem pružanja podrške, ali i podizanja svesti građana kada je ova bolest u pitanju.

Sremcica
foto: Kurir

- U našoj ustanovi sva deca su različita, ali bez obzira na različitosti svima im je potrebno isto - ljubav, prihvatanje i pažnja. Dece sa Daunovim sindromom na smeštaju ima 20. Mi smo jedna velika porodica u kojoj se poštuju različitosti. Svakodnevnim radom trudimo se da podstaknemo razvijanje njihovih potencijala - poručila je Marina Vidojević, direktorka Ustanove.

Ona je objasnila da se kod osoba sa Daunovim sindromom govor razvija sporije, dok se nivo intelektualnog funkcionisanja kreće se od teške do lake intelektualne ometenosti. Kako kaže, imaju ograničenu mogućnost održavanja pažnje, snižen kapacitet kratkoročne memorije, redukovanu sposobnost u rešavanju problema, teškoće u razumevanju apstraktnih pojmova, kao i kompleksnih socijalnih odnosa.

- Pravovremenim reagovanjem i aktivnim radom razvoj ovakve dece moguće se podstaći u velikoj meri - zaključila je ona. Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...