VEČNA TI SLAVA, DOBRI NAŠ NEŠO, NEĆEMO TE ZABORAVITI: Hrabri anesteziolog koji je preminuo od posledica kovida dobio mural FOTO
Foto: Facebook

borac protiv tame

VEČNA TI SLAVA, DOBRI NAŠ NEŠO, NEĆEMO TE ZABORAVITI: Hrabri anesteziolog koji je preminuo od posledica kovida dobio mural FOTO

Beograd -

Heroji borbe protiv korone nisu samo oni koji su pobedili ovu pošast već i oni koji su svoj život dali u crvenoj kovid zoni spašavajući tuđe živote.

Heroji su, dakle, svi lekari. Jedan od njih, nažalost, više nije među nama, a posebno se istakao.

Anesteziolog Nenad Maksimović (37) je svojom hrabrošću i humanošću zaslužio mural u svojoj 13. beogradskoj gimnaziji. Maksimović je preminuo početkom godine od posledica korone što je posebno potreslo javnost koja se mesecima divila njegovom herojstvu jer je mesecima neprekidno radio sa najtežim kovid bolesnicima u KBC "Dragiša Mišović".

U toj isrpljujućoj borbi mladi anesteziolog nije izdržao, nažalost, izgubio je bitku sa koronom nedugo pošto se zarazio. Ipak, njegova dela nisu zaboravljena, na sreću. Dokaz za to je današnji mural koji je osvanuo na zidu njegove 13. beogradske gimnazije na Banovom brdu uz potpis:

- Dr Nenad Maksimović, 1983-2021, anesteziolog, borac protiv tame.

Na ponos, pre svega, njegove bake koja je došla u dvorište škole da prisustvuje dirljivom trenutku.

- Danas je ispred 13. beogradske gimazije napravljen mural anesteziologu i bivšem učeniku Nenadu Maksimoviću koji je preminuo od posledica korone. Došla je i njegova baka Olga danas u gimnaziju da vidi mural. Ona ga je jedina odgajala i podigla da postane čovek - objavio je jedan tviteraš.

Nenad će ostati upamćen po objavama na društvenim mrežama na kojima je ukazivao na svu surovost borbe sa pandemijom. Tako je prošlog leta u jednom opširnom postu apelovao na ljude da se čuvaju i davao podršku svim svojim pratiocima.

- Prošao je osmi sat smene. Pauze su sve kraće jer su bolnice gotovo pune. Dolaze novi i novi slučajevi. U skafanderu jedva dišeš. Više i ne gledaš na sat kad će kraj smene jer sati su sve sporiji. Onda čuješ da se nešto dešava u gradu, da je svuda policija, da su oklopna vozila na ulicama! Gledaš u monitor jedan, dva, devet... Vrti ti se po glavi "sad će svi u Urgentni"... Onaj zidani pre 40 godina. Pomisliš na svoje kolege u prepunjenim ambulantama prijema... Kome je teže? Da li tebi mokrom u skafanderu ili njima u krvi i jaucima slomljenih nogu, vilica, rebara. Ko je ovde žrtva, a ko heroj... Ko je broj? Ko ispljuvak? Sutra je novi dan. Za novih osam sati... Za više sreće sa obe strane - napisao je Maksimović tada na Fejsbuku.

Najpotresniju poruku poslao je početkom decembra i to samo mesec dana pre svoje smrti.

- Bože pomozi našim bolesnim kolegama u kritičnom stanju! Budi milosrdan kao što su oni njihovim delima bili prema pacijentima. Spasi ih! Pomolimo se svi! Amin - glasio je ujedno i poslednji njegov post na Fejsbuku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track