ZA MNOGE RODITELJE U BEOGRADU OVO JE SPAS: Gradi se Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u Barajevu, izgledaće ovako FOTO
Foto: Beoinfo

ZA MNOGE RODITELJE U BEOGRADU OVO JE SPAS: Gradi se Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u Barajevu, izgledaće ovako FOTO

Beograd -

BEOGRAD - Na osnovu izrađene studije izvodljivosti sa idejnim rešenjem za projektovanje novog objekta za pružanje usluge dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Barajevu, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je putem javne nabavke pribavio projekat za izgradnju Dnevnog boravka za decu mlade sa smetnjama u razvoju u Barajevu i dobio građevinsku dozvolu. Izgradnja ovog objekta i završetak radova očekuje se tokom 2022. godine, najavljeno je iz ovog sekretarijata. – Izgradnja novog objekta za dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Barajevu proistekla je iz potrebe proširenja i unapređenja usluga socijalne zaštite za predmetno područje, a na inicijativu roditelja da se izgradi novi i savremeni dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju koji će ispunjavati sve standarde. Na ovaj način povećavamo trenutni kapacitet postojećeg Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju, koji se nalazi u delu prostora Osnovne škole „Pavle Popović” u Šiljakovcu, i omogućavamo kvalitetniji prostor sa svim potrebnim sadržajima i uslovima koje treba da ispuni jedna ovakva ustanova. Naime, postojeći dnevni boravak se nalazi u neadekvatnom prostoru u kome postoji kancelarija rukovodioca, prostorija za dva dnevna boravka, trpezarija, deo u kome se realizuje kreativna radionica, kapaciteta za 16 korisnika, što je nedovoljno za kvalitetno sprovođenje planiranih aktivnosti. Postojala je potreba za izgradnjom novog objekta koji bi u potpunosti zadovoljio zahteve pravilnika koji reguliše usluge socijalne zaštite – rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, Barajevo, izgradnja
foto: Beoinfo

Novi objekat će biti bruto površine 1.154,24 metra kvadratna i u potpunosti ispunjava tehničke uslove pristupačnosti (kolskim prilazom omogućen je pristupačan i bezbedni prilaz vozila organizovanog prevoza korisnika, svi prostori unutar i oko objekta tehnički su pristupačni za kretanje korisnika u invalidskim kolicima ili uz druga pomagala). U skladu sa strukturalnim standardima, za razliku od postojećeg, u novom objektu bi se, osim pet prostorija za dnevni boravak, nalazile i senzorna soba, fiskulturna/višenamenska sala, kreativna radionica, radionica za hortikulturu, radionica za domaćinstvo, prostorije za individualni rad logopeda i psihologa sa korisnicima, trpezarija i distributivna kuhinja većeg kapaciteta. U sklopu objekta predviđeno je i ograđeno dvorište sa adekvatnim mobilijarom prilagođeno potrebama korisnika, kao i deo predviđen za hortikulturu. Zadovoljavanjem pomenutih strukturalnih standarda kvalitet usluge se podiže na znatno viši nivo. Takođe, za razliku od lokacije prethodnog objekta koji se nalazi u Šiljakovcu, u novom objektu će sadržaji iz lokalne zajednice, izuzetno značajni za socijalizaciju korisnika, biti pristupačniji.

U poslednjih sedam godina intenzivno se ulaže u infrastrukturu objekata socijalne zaštite zato što je smeštaj u neku od ustanova za brigu i negu i dalje glavni oblik zaštite koji nadležni sprovode u cilju adekvatnog zbrinjavanja hendikepirane dece. Novi objekat u Barajevu u kojem će se pružati usluga dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju biće daleko moderniji, sa svim neophodnim kapacitetima i uslovima da može da primi znatno veći broj korisnika, tačnije 40 korisnika. Arhitektonsko rešenje i materijalizacija objekta je maksimalno podređena specifičnosti budućih korisnika i aktivnosti koje će se sprovoditi. Rukovodeći se ovim načelom projektanti su predvideli sve neophodne sadržaje i prostorije potrebne za bezbedan i ugodan boravak lica sa posebnim potrebama.

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, Barajevo, izgradnja
foto: Beoinfo

Stanisavljevićeva je istakla da Sekretarijat za socijalnu zaštitu sprovodi odgovornu socijalnu politiku koja podrazumeva širenje mreža ustanova socijalne zaštite u skladu sa potrebama korisnika.

– Podrška ranjivim socijalnim grupama, kao što su osobe sa smetnjama u razvoju, snažna je i kontinuirana. Objekti ove namene organizuju boravak, ishranu, negu i pružanje stručne pomoći korisnicima. Grad je ispunio ne samo propisane strukturalne standarde u oblasti socijalne zaštite za pružanje usluge dnevnog boravka već je obezbedio bolju i dostupniju sistemsku pomoć i podršku deci i omladini sa smetnjama u razvoju u savladavanju socijalnih i životnih teškoća. Nastavićemo da unapređujemo i usavršavamo postojeće servise, ali i da uspostavljamo nove usluge u cilju olakšavanja svakodnevnog funkcionisanja ne samo osoba sa invaliditetom već i njihovih porodica – zaključila je sekretarka.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track