PLATO ISPRED BEOGRAĐANKE POČETKOM MAJA IZGLEDAĆE POTPUNO DRUGAČIJE Postavlja se zeleni zid, već se nazire kako će izgledati (FOTO)
Foto: Beoinfo

Obnavlja se "zeleni zid" na Platou Đoke Vještice

PLATO ISPRED BEOGRAĐANKE POČETKOM MAJA IZGLEDAĆE POTPUNO DRUGAČIJE Postavlja se zeleni zid, već se nazire kako će izgledati (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - "Zelenilo-Beograd" danas, zamenom panela, započinje radove na obnovi "zelenog zida" na Platou Đoke Vještice, ispred "Beograđanke".

Primenom inovativnih rešenja i modernijih materijala, "zeleni zid" na Platou Djoke Vještice doživeće potpunu rekonstrukciju, pri čemu će izgled platoa biti unapređen i estetski i funkcionalno. Radovi će trajati do početka maja, navodi se u saopštenju tog Javnog komunalnog preduzeća.

zeleni zid, Beograđanka, Plato Đoke Vještice
foto: Beoinfo

Novi paneli će imati ugrađeno osvetljenje i održivo rešenje za odvod viška vode. Planirana je i sadnja novih biljaka koje će, kao i do sada, činiti zanimljivu kompoziciju boja i tekstura, tvoreći svojevrsnu prirodnu umetničku "zelenu sliku".

Kako se navodi, razlog za obnovu jesu česti kvarovi zalivnog sistema, kao i dotrajalost materijala od kojih je izrađen zid. Prilikom formiranja zida, paneli za biljke bili su izrađeni od geotekstila, ali tokom godina, usled delovanja mineralnih materija kojima se prihranjuju biljke, geotekstil je izgubio svoja prvobitna tehnička svojstva.

zeleni zid, Beograđanka, Plato Đoke Vještice
foto: Beoinfo

Nove tehnologije koje je "Zelenilo-Beograd" tokom poslednjih godina usvojilo i uspešno primenjivalo u izradi drugih "zelenih zidova" u gradu, pokazale su se kao bolje, kvalitetnije i trajnije rešenje, dodaje se u saopštenju.

"Zeleni zid" ispred "Beograđanke" je prvi takav projekat postavljen u gradu, još 2014. godine, prilikom rekonstrukcije Platoa Djoke Vještice.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track