01:55

SOS dugme velika pomoć za nepokretne, slabovide i usamljene

kurir televizija

SOS DUGME I PAS LILI NAJVEĆA SU POMOĆ ZA BEOGRAĐANKU EMILIJU: Kad živiš sam, osetljiv si i plašljiv, a godine i bolest su tu!

Beograd -

SOS dugme je uređaj vrlo malih dimenzija, koji je jednostavan za upotrebu, u sebi ima zvučnik, mikrofon i karticu sa GPS signalom. Jedan dodir na dugme je dovoljan da se dobije medicinska pomoć ili savet za sve one koji su nepokretni, slabovidi ili sami.

"Vera, dobar dan, mene mnogo boli rame, slomila sam ga. Juče su mi skinuli mobilizaciju i treba da radim vežbe sama, nema fizioterapeuta a skače mi pritisak", kaže gospođa Emilija Milovanović iz Beograda.

Ona kaže da joj se brza pomoć, lepa reč i pravi savet koju dobija iz korisničkog centra čini kao dodatni član porodice.

"Znam ako bi mi zatrebala pomoć, uzmem aparatić i ta pomoć je zasigurno tu. A kad živiš sam onda si malo više osetljiv i plašljiv, a godine i bolest su ti, treba ti neko ko će makar da zna da ti pomogne", kaže nekadašnja medicinska sestra.

Kaže da je SOS dugme do sada pritisnula tri, četiri puta.

"Noću, kada upadam u hipertenziju. Posle te nespecifične upale pluća, svašta se desilo u organizmu i strah me smrti i lakše mi je kad oni znaju da meni nije dobro", kaže Emilija.

Da se ne oseća najbolje prva oseti i pas Lili, koja je verna prijateljica ove Beograđanke već punih 16. godina.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:05

O teleasistenciji kao socijalno-medicinskoj podršci starijim ljudima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja