Najnovije vesti

VESIĆ POKAZAO RECIKLOMAT PA PORUČIO: Mere da se određuju po regionima! Oni koji su bolji, treba da imaju blaže mere
Foto: Facebook Printscreen, Goran Vesić

u Beogradu ih treba ublažiti pre nego u drugim gradovima

VESIĆ POKAZAO RECIKLOMAT PA PORUČIO: Mere da se određuju po regionima! Oni koji su bolji, treba da imaju blaže mere

Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić smatra da je vreme da se mere u Srbiji određuju po regionima, a ne za čitavu zemlju, istučući da oni koji su postigli bolje rezultate kada je u pitanju imunizacija protiv korona virusa, treba da imaju blaže mere.

"Oni koji su bolji, treba da imaju blaže mere. Takvih primera ima u svetu, recimo u Italiji. Beograd ima skoro 43 odsto vakcinisanih i nema razloga da deli istu sudbinu kada su mere u pitanju sa opštinama koje imaju šest odsto vakcinisanih", rekao je Vesić novinarima u zgradi opštine Stari grad, gde je obišao kol centar za pomoć najstarijim sugrađanima po pitanju imunizacije.

Vesić je istakao da očekuje da građani i građanke Beograda budu nagrađeni za odgovornost koju su pokazali jer se, dodao je, na taj način pokazuje da ima smisla vakcinisati se.

"Osim što štitite sebe i druge, imate neki cilj koji postižete, a to znači da se brže vraćate normalnom životu", rekao je Vesić.

Naveo je da je u Beogradu do sada vakcinisano više od 593.000 građana, a revakcinisano više od 30 odsto što, dodao je, znači da će u naredna dva, tri dana svaki treći stanovnik prestonice biti revakcinisan.

Vesić je precizirao da je stanovništvo između 65 i 74 godine vakcinisano u procentu više od 72 odsto, a na Starom gradu preko 82 odsto.

Svi ti rezultati su, istakao je, postignuti zato što se Beograd, kao lokalna samouprava, bavi imunizacijom građana.

"To nam je važno jer razumemo da je to jedini način da se vratimo normalnom životu. Ako se neko pita odakle je razlika između Beograda koji ima skoro 43 odsto vakcinisanih ljudi, a neke druge lokalne samouprave imaju 6, 7, 10 ili 15 odsto, razlika je u radu. Ko radi više, ima više vakcinisanih", rekao je Vesić.

Podsetio je da su pre sto dana u svim beogradskim opštinama otvoreni kol centri za pomoć sugradanima starijim od 65 godina oko prijave za vakcinaciju i prevoza do mesta gde se vrši vakcinacija i dodao da su ti kol centri doprineli tome da bude ozbiljna razlika u imunizaciji u Beogradu u odnosu na druge lokalne samouprave.

"Napravili smo više od 50 mobilnih ekipa koje obilaze svako naselje na teritoriji grada. Radimo sa Privrednom komorom Srbije kako bi vakcinisali ljude na njihovom radnom mestu. Tesno sarađujemo sa domovima zdravlja kako bi što više ljudi bilo vakcinisano i ako neko pita šta je recept za uspeh u vakcinaciju, to je ovo što se radi u Beogradu - tesna saradnja lokalne samouprave, zdravstva i državnih organa", rekao je Vesić.

Istakao je da je srećan i ponosan jer su rezultati u Beogradu po pitanju imunizacije najbolji što, dodao je, znači da će se stanovništvo glavnog grada najbrže vratiti normalnom životu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević zahvalila je zameniku gradonačelnika na inicijativi otvaranja kol centara i na tome što je, dodala je, omogućio da svi domovi zdravlja i opštine u Beogradu dobiju i automobile kako bi se pomoglo nepokretnim sugrađanima.

"Na taj način smo pokazali punu brigu o najstarijim sugrađanima Beograda", dodala je Stanisavljević. Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da je važno da se proces imunizacije građana protiv korona virusa nastavi i da se što pre život u Beogradu vrati u normalu.

"Mi smo u prethodnih sto dana, pored volontera koji su svakodnevno u kol centru i pomažu našim najstarijim sugrađanima, obezbedili i volontere koji su na terenu, odnosno u samom domu zdravlja Stari grad gde takođe pružaju podršku i pomoć svim sugrađanima koji dolaze na imunizaciju, prilikom popunjavanja upitnika", rekao je Marjanović.

Osim toga, dodao je, imaju i volontere koji svakodnevno pomažu građanima, pogotovo onim slabije pokretnim, da dođu od svog stana do doma zdravlja i vraćaju ih nazad. "Takođe, svi službeni automobili u opšitni su u prethodnih sto dana dati jedino i isključivo za pomoć našim najstarijim sugrađanima u vezi imunizacije", dodao je Marjanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...