VAŽNA ODLUKA ZA BG UGOSTITELJE: Zakupci lokala u vlasništvu grada oslobođeni rente za maj! A ko ima baštu, za jun i jul
Foto: Marina Lopičić

SEDNICA U TOKU

VAŽNA ODLUKA ZA BG UGOSTITELJE: Zakupci lokala u vlasništvu grada oslobođeni rente za maj! A ko ima baštu, za jun i jul

Beograd -

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada usvojili su danas odluku da se svim zakupcima lokala u vlasništvu poslovnog prostora Grada, a u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost oslobodi plaćanja zakupnine za maj.

Takođe, svi ugostitelji koji imaju bašte u prestonici, bez obzira od koga iznajmljuju lokal, oslobođeni su plaćanja naknade za bašte na javnoj površini za jun i jul.

Inače, sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a na dnevnom redu su urbanistički planovi, olakšice za ugostitelje kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije korona, kao i predlog da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana, odnosno bele boje.

Tačka koja se odnosi na ugostitelje podrazumeva da će svi ugostitelji koji koriste objekte u vlasništvu Grada Beograda biti oslobođeni plaćanja zakupa za mesec maj, kao i plaćanja nadoknade za postavljanje bašti ugostiteljskih objekata za jun i jul.

Odbornici o planu za Vojvode Stepe, Mirijevo i West 65

Odbornici Skupštine Grada Beograda doneli su na današnjoj sednici nekoliko planskih akata, koji prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića proističu iz četiri privatne inicijative. Izmenjen je i dopunjen Plan detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe za Blok 4 (faza I1) na Voždovcu, a doneti su i planovi detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i za kompleks „West 65” u Novom Beogradu. Inicijative na osnovu kojih se donose planovi predstavljaju kontinuitet u stepenu investiranja u Beogradu, pojasnio je Stojčić. – Urbanizam funkcioniše dobro, održavamo kontinuitet i nema bojazni da će investicioni talas u Beogradu stati – ocenio je Stojčić i najavio za naredni i letnji period niz važnih planskih akata. Kako je ocenio, reč je o verovatno i najznačajnijim planskim dokumentima u ovoj deceniji. Odbornici su se saglasili i sa Odlukom o izradi izmene i dopune Plana detaljne regulacije naselja Banjica, kompleks između Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka (faza I), za deo Bloka 3 na Voždovcu, a usvojili su i dve odluke o izradi planova vezanih za delove Železnika i Krnjače.

To se odnosi samo na bašte koje su legalne i prijavljene, odnosno imaju dozvolu za postavljanje od opština.

Značajna tačka dnevnog reda je i ona koja se tiče taksi vozila, a podrazumeva da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana kako bi bila lako prepoznatljiva i obeležena.

Na dnevnom redu sednice je i nekoliko planskih akata među kojma su izmene i dopune Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe između te ulice i Borisavljevićeve, Piroćančeve i Bože Jankovića, zatim Predlog plana detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks "West 65" na Novom Beogradu.

Pred odbornicima je i Odluka o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije naselja Banjica-kompleks između ulica Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka na opštini Voždovac - I faza, za deo bloka 3.

Pred odbornicima je i predlog odluke o otpisu i konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu preduzeća za vodne puteve "Ivan Milutinović", kao i predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu grafičkog preduzeća "Kompanija Štamparija borba", sa stanjem na dan 21. jun 2019. godine, sa pripadajućom kamatom do 18. februara ove godine.

Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu za gradska preduzeća GSO "Beograd" i "Parking servis", izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, kao i izveštaj o radu gradskog pravobranilaštva grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

Pred odbornicima je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na statut apotekarske ustanove - apoteka "Beograd, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o dopuni statuta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd "Beogradska tvrđava", kao i predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP "Infostan tehnologije".

Odbornici će po skraćenom postupku odlučivati o predlogu rešenja o razrešenju i imenovanju direktora, v.d. direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, kao i razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prestonice.

Sednica gradskog parlamenta održava se u Sava centru, ispred kojeg predstavnici opozicije imaju konferenciju za novinare.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja