BEOGRAD PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Ove godine 468 miliona dinara za pomoć porodiljama i trudnicama
Foto: Profimedia

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ SAOPŠTIO

BEOGRAD PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Ove godine 468 miliona dinara za pomoć porodiljama i trudnicama

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji pokušavaju da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje.

Kako prenosi Beoinfo, on je istakao da će za pomoć porodiljama i trudnicama ove godine biti izdvojeno 468 miliona dinara, što je više nego prethodne godine kada je bilo opredeljeno 400 miliona.

"U 2021. godini do sada je porodiljama isplaćeno 75 miliona dinara. Svaka porodilja dobija deset hiljada dinara jednokratno, za prvorođeno još deset hiljada dinara, za treće dete 30.000 dinara, a za blizanačku trudnoću po 25.000 dinara za svako dete. Takođe, nezaposlena porodilja dobija i 30.000 kao jednokratnu pomoć za svako dete rođeno u jednom porođaju. Ovo je deo onoga što Grad Beograd radi kako bi pomogao roditeljima i podizanju nataliteta", kazao je prvi čovek prestonice.

On se osvrnuo i na vantelesnu oplodnju i dodao da je prošle godine izdvojen novac za 128 parova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

"Ove godine planiramo da izdvojimo 30 miliona dinara u te svrhe. Razgovaramo sa ginekolozima i udruženjima ljudi koji se bore za potomstvo, u vezi s tim koji su kriterijumi za ovu godinu najpovoljniji. Blizu smo dogovora da to bude za parove koji su na prirodan način dobili prvo dete, a za drugo dete imaju probleme i četiri godine ne uspevaju da prošire porodicu. Do sada je izvršeno 118 procedura od 128, tri porođaja su završena sa četvoro novorođene dece i još sedam porođaja se očekuje", rekao je Radojičić.

On je dodao da je važno da se popravi natalitet i da Grad Beograd da svoj doprinos i da se u rešavanje ovog problema strateški uključe i lokalne samouprave, što na ovaj način čini i prestonica.

"Porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva, juče smo obeležili Međunarodni dan porodice koji se svake godine slavi 15. maja, a upravo je porodica temelj i društva, i psihološkog zdravlja svakog pojedinca, i zato porodicu treba negovati, graditi, i pažljivo razvijati", zaključio je Radojičić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track