Najnovije vesti

Raste cena nekretnina u Srbiji
01:45

Raste cena nekretnina u Srbiji

KURIR TELEVIZIJA

STANOVI NA KREDIT NIKAD POVOLJNIJI! Rastu cene nekretnina, BEOGRADSKA PERIFERIJA dostigla 2.500 evra za kvadrat

Beograd
14:22h

Cena kvadrata u Beogradu neprekidno raste, a potražnja je veća nego inače i u ostalim gradovima Srbije - u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Osim stanogradnje, javlja se i novi trend - kupovina garaža. One mogu biti skuplje od garsonjere, a najskuplja garaža prodata je na Kopaoniku za čak 90.000 evra.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je idealan trenutak za one koji su planirali da kupe stan, jer iako su cene visoke, ni kamatne stope nikada nisu bile niže.

Predlog da se učešće u stambenim kreditima smanji sa 20 na 10 odsto usvojilo je pet banaka. Najbrže se prodaju jednoiposobni stanovi od 47 kvadrata, zatim dvosobni od 70, ali i veći stanovi za porodice od 110 kvadrata.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije tvrdi da je sada povoljno što se tiče troška otplate kredita, ali da sa druge strane treba imati u vidu i celokupnu situaciju pod uticajem pandemije.

"Ukoliko je radno mesto sigurno i ukoliko je perspektiva dobra, sada je pravi trenutak samo jer su troškovi jeftiniji, posebno ako uzmete fiksnu stopu koja je sada značajno niska", navodi on.

Inače, poznato je da su stanovi jeftiniji kada se kupuju u fazi izgradnje, dok su oni završeni obično najskuplji. Kaća Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine kaže da ukoliko uopšte ima stanova na prodaju, cena veoma visoka.

"Preko 2000 evra u prigradskim naseljima, pa i 2.500 evra sa PDV, a u samom centru grada ide od 2700, 3500, 3700 i preko 4000 evra za kvadratni metar", napominje ona. (Kurir.rs)

Bonus video:

STRUČNJAK ZA NEKRETNINE U PULSU SRBIJE SAVETUJE: Za porodicu sa prosečnim primanjima NAJBOLJE stan od 2.500 EVRA po kvadratu
01:36

STRUČNJAK ZA NEKRETNINE U PULSU SRBIJE SAVETUJE: Za porodicu sa prosečnim primanjima NAJBOLJE stan od 2.500 EVRA po kvadratu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja