KURIR TELEVIZIJA

SVETLANA MITIĆ U PULSU SRBIJE O UMETNIČKIM DELIMA IZ JUGOEKSPORTA: Dela nisu bila dobro čuvana, agresivno se postupalo sa njima

Beograd -

Današnja licitacija, na kojoj su Grad Beograd predstavljali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavlja epilog višenedeljnog zapleta u kojem nije bilo jasno kako je moguće da remek-dela Popovića, Lubarde, Konjovića, Milunovića i drugih velikih slikara budu ponuđena za samo nešto više od 10 miliona dinara, odnosno 80 hiljada evra.

Ako se uzme u obzir da samo jedno platno Miće Popovića na tržištu vredi 300.000 evra, razumljivo je zadovoljstvo predstavnika Grada Beograda i ministarke Gojković što izuzetno vredna kulturna baština ipak nije završila u privatnim kolekcijama ili u lancima preprodaje na crnom tržištu.

Današnja prodaja umetničkih dela poslednji je simbol propasti nekadašnjeg Јugoeksporta.

Dobili smo dakle epilog na ovu priču koja na svu sreću nije završila tako da se umetnička dela proglašena za kulturno dobro - prodaju u bescenje. Da bismo razumeli kolika je umetnička vrednost ove zaostavštine Jugoeksporta, u emisiji "Puls Srbije" govorila je Svetlana Mitić, savetnika u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

aukcija
foto: Kurir televizija

- To je jedna uobičajena procedura, Jugoeksport se nama obratio da procenimo njihovu kolekciju, a mi smo procenili da 32 dela iz te kolekcije treba da budu označena kao nacionalno dobro - kaže Svetlana.

Ona je naglasila da se radi o velikim delima počevši od Lubarde, Miće Popovića...

- Ne mora da znači da je delo loše čuvano ako se delo ne nalazi u muzeju. Kada sam videla ta umetnička dela, pojedina dela su bila u jako lošem stanju. Ali to stvarno nije moralo tako da se čuva, to govori o nekom agresivnijem čuvanju ovih dela - kaže Svetlana.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja