RADOJIČIĆ: Beograd jedini u regionu ima Muzej afričke umetnosti
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

obeležen dan afrike

RADOJIČIĆ: Beograd jedini u regionu ima Muzej afričke umetnosti

Beograd -

Dan Afrike obeležen je u Beogradu onlajn konferecijom "Savremena umetnost Afrike u doba pandemije" koju su otvorili gradonačelnik Zoran Radojičić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Radojičić je sinoć naveo da Beograd sa velikim zadovoljstvom obeležava Dan Afrike, ustanovljen u znak sećanja na 25. maj 1963. godine kada su 32 zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon oslobađanja od kolonijalnog ropstva.

Gradonačelnik je podsetio na veze sa afričkim zemaljama i naglasio da će Srbija ove godine obeležiti 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, koji je, podsetio je, promovisao univerzalne principe jednakosti i miroljubive koegzistencije.

"Dokaz koliko mi u Srbiji cenimo Afriku i afričku kulturu je i činjenica da je Beograd jedini grad u regionu koji ima muzej posvećen isključivo afričkoj umetnosti", rekao je gradonačelnik i dodao da je to nešto na šta su i Beograđani i on posebno ponosni.

Gradonačelnik je dodao da je, kad je reč o nesvrstanima, posebno zadovoljan što su među učesnicima konferencije i ambasadori Alžira, Maroka, Tunisa i Egipta, zemalja koje su članice Pokreta nesvrstanih.

"Sa ovim zemljama, kao i sa mnogim drugim afričkim državama imamo tradicionalno dobre odnose i odličnu saradnju", kazao je Radojičić.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić podsetila je da je Muzej prošle godine i pored svih teškocja izazvanih pandemijom ostvario projekat od izuzetnog međunarodnog i opšteg kulturnog značaja, prvu izložbu savremene namibijske umetnosti u Srbiji.

Muzej, kao legat jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara i njegove tadašnje supruge Vede Zagorac, osnovan je, kako je podsetila, s idejom razvoja i podsticanja panafričkog duha, očuvanja raznolike baštine afričkog kontinenta i unapređenja dijaloga naših naroda.

Gradonačelnik je dodao da je kultura svakako jedno od polja na kojima razvijamo saradnju sa zemljama tog prelepog kontinenta.

Konferenciju je organizovao Muzej afričke umetnosti u saradnji sa Gradom Beogradom i Ministarstvom kulture i informisanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track