Najnovije vesti

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ U POSETI VODOVODU I KANALIZACIJI: Voda ispravna, trošite je racionalno
Foto: Printscreen RTS

STABILAN SISTEM

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ U POSETI VODOVODU I KANALIZACIJI: Voda ispravna, trošite je racionalno

Beograd

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić posetio je danas JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i izjavio da je sistem stabilan i voda ispravna, a na građane je apelovao da vodu troše namenski i racionalno.

Radojičić je obišao "Beogradski vodovod" kako bi se uverio da sve dobro funkcioniše u ovom zahtevnom periodu visokih temperatura, kada su povećane potrebe za vodom.

Kazao je da su rezervoari na 70 odsto kapaciteta, dok posle 18 časova i pored apela dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada.

"Sistem je stabilan, voda je bezbedna, redovno se kontroliše i svi parametri su potpuno zadovoljavajući. Kontrolišu se uzorci vode na proizvodnim pogonima, kao i na reprezentativnim slavinama kod potrošača u gradu, a analize higijenske ispravnosti vode za piće pokazuju odlične rezultate", rekao je Radojičić za RTS, a saopštio Beoinfo.

Gradonačelnik je podsetio da su cisterne sa vodom za piće postavljene od 8 do 20 časova na šest prometnih lokacija u gradu, na Trgu republike, kod Tržnog centra "Staklenac", na Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod zgrade Opštine Novi Beograd i u Zemunu, na kraju Ulice cara Dušana.

Radojičić je apelovao na sugrađane da namenski i racionalno koriste vodu, pogotovo u rubnim gradskim opštinama, jer je, navodi, voda naše zajedničko bogatstvo i da bi svi trebalo da pokažemo odgovorno ponašanje u ovom momentu.

Kako je istakao, i sa medicinske strane je važno apelovati na građane da bez preke potrebe ne provode mnogo vremena na suncu.

Direktor Komandno-kontrolnog centra JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Rade Begenišić je objasnio da se na monitorima prati popunjenost rezervoara, koja je trenutno 70 odsto, te da se trude da se taj procenat održi.

JKP BVK u ovom momentu proizvodi 6.600 litara vode u sekundi, što znači da uredno i bez ikakvih problema snabdeva sve potrošače.

Ipak, trenutna potrošnja vode je veća za oko 30 odsto u odnosu na godišnji prosek.

"Juče smo imali veliki udar potrošnje vode. Inače je prosek potrošnje vode po stanovniku 230 litara dnevno, a juče je bio više od 400 litara. Registrujemo neracionalnu i nenamensku potrošnju u rubnim gradskim naseljima i koristim ovu priliku da apelujem na potrošače da vode računa o tome", rekao je Begenišić.

Gradonačelnik je nakon posete JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" posetio i jednu od šest postavljenih cisterni sa pijaćom vodom, koja se nalazi kod Beogradskog sajma, u smeru ka Čukarici.

Radojičić je za TV K1 posebno naglasio da su u okviru mera predostrožnosti uvedene posebne mere u organizaciji rada javnih preduzeća, te će radnici tih preduzeća, koji rade na otvorenom, u najtoplijem delu dana imati priliku da se osveže, a radiće rano ujutru ili kasno popodne.

"Oko 1.500 radnika javnih komunalnih preduzeća je i danas na terenu, za njih nema odmora i u ovakvim danima. Zato smo im obezbedili dovoljno vode, a apelujemo na njihove rukovodioce da vode računa o tome da radnici u najtoplijem delu dana što manje budu izloženi suncu", rekao je Radojičić.

Naglasio je da se redovno vrši i kontrola javnih kupališta u Beogradu, što je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kaže da se redovno kontroliše kvalitet vode Savskog jezera, i to dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, kao i svih javnih kupališta u gradu.

"Merenje kvaliteta vode sprovodi se od 15. maja do 15. septembra. Rezultati ispitivanja kvaliteta vode u poslednjih 10 godina jasno ukazuju da Grad Beograd ima vodu odličnog kvaliteta. Voda na Adi Ciganliji zadovoljava normu I ili II klase kvaliteta površinskih voda prema svim ispitanim hemijskim i mikrobiološkim parametrima", rekao je Radojičić.

Kako je istakao, Beograd počinje da se vraća normalnim životnim tokovima, u Beograd se vraćaju turisti, kupališta su puna.

"Ipak, i pored povoljnije epidemiološke situacije, trebalo bi da svi i dalje vodimo računa i nastavimo da poštujemo propisane epidemiološke mere", naveo je Radojičić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja