Počinju grupne šetnje u okviru projekta Otvori plavi krug
Foto: Kurir

Počinju grupne šetnje u okviru projekta Otvori plavi krug

Beograd -

Epidemijski uslovi konačno dozvoljavaju da se krene sa grupnim šetnjama, čij je cilj prevencija dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, a sve u okviru projekta "Otvori plavi krug".

Nakon više od 20.000 kilometara koje su šetaci zabeležili individualno, kroz aplikaciju u okviru projekta "Otvori plavi krug", od 1. jula počinju i grupne šetnje stazama zdravlja u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je u Banjičkoj šumi i svečano najavio početak grupnih šetnji. "Epidemijski uslovi nam dozvoljavaju da krenemo i sa grupnim šetnjama u Banjičkoj i Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, Adi Ciganliji, Ušću i Kalemegdanu. Ssetnje će voditi medicinske sestre koje će edukovati šetače o suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, a povremeno će im se prikljuciti i lekari, psiholozi, nutricionisti, javne ličnosti", rekao je gradonačelnik. Cilj je, prema njegovim rečima, da se sugrađani dodatno upoznaju sa blagodetima šetnje i drugih fizičkih aktivnosti, ali i zdrave ishrane.

U jednoj šetnji može da učestvuje do 20 šetača koji se budu prijavili putem sajta ili aplikacije "Otvori plavi krug". Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović kaže da je zainteresovanost građana za šetnje sve veća. "Zadovoljstvo nam je da vidimo kako projekat, koji smo poklonili Gradu Beogradu, kontinuirano raste. Zainteresovanost je sve veća i zbog donacija koje realizujemo kao nagradu za pređene kilometre.

Sve šetnje biće organizovane u skladu sa epidemijskim preporukama Instituta 'Batut'", istakao je Popović. Promociju grupnih šetnji podržao je i profesor dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest, ukazujući na značaj fizičkih aktivnosti kod obolelih od dijabetesa. "Fizička aktivnost je izuzetno važna zbog toga što i samim svojim mehanizmom ona podstiče korišćenje svih materija koje se nalaze u krvi i olakšava delovanje insulina i time delimično otklanja kod obolelih od dijebetesa problem koji postoji", objasnio je dr Lalić. Promociji su prisustvovali i ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn i predstavnici Udruženja obolelih od dijabetesa i gojaznosti koji su partneri na projektu "Otvori plavi krug".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track