Završava se rekonstrukcije zvezdarskog vrtića Čigra

Obnova

Završava se rekonstrukcije zvezdarskog vrtića Čigra

Beograd -
Grad Beograd finansirao je sve građevinsko-zanatske radove, sanaciju elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije, spoljašnje uređenje zgrade i dvorišta

BEOGRAD- Obimni građevinski radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zvedarskog vrtića „Čigra” privode se kraju, kako bi početkom septembra bio spreman za 380 mališana koji će u njemu boraviti.

Vrtić u Ustaničkoj 194a star je 38 godina i od tada, osim redovnog održavanja, nije bilo značajnijih popravki.

Grad Beograd finansirao je sve građevinsko-zanatske radove, sanaciju elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije, spoljašnje uređenje zgrade i dvorišta, kao i nabavku novih i savremenih mobilijara i ograde.

– Vrtić „Čigra” je veliki objekat od 2.000 kvadrata i njegova rekonstrukcija je bila kompletna, kao da se gradio potpuno novi objekat. Po završetku radova, biće opremljen novim nameštajem u prostorijama u kojima borave deca, kao i savremenom tehnološkom opremom za proizvodnu kuhinju u kojoj se pripremaju obroci za decu iz ovog vrtića – kaže za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako je dosadašnja praksa da se zbog bezbednosti dece vrtići zatvaraju tokom radova, direktorka PU „Zvezdara” Snežana Petrović posebno zahvaljuje roditeljima na saradnji i razumevanju što su deca iz matičnog vrtića raspoređena u okolne objekte.

– Deca iz „Čigre” trenutno borave u našim objektima „Košuta” i „Kolibri”, dok je za starije grupe i predškolce bio obezbeđen prevoz do „Zvezdanog gaja”. Posebno je značajno što smo u okviru ove rekonstrukcije dobili i nov namenski prostor za našu Malu školu. Budući da u ovom objektu već više od dve decenije imamo i dve razvojne grupe, tokom sanacije potpuno su prilagođeni i toaleti za decu sa smetnjama u razvoju – ističe Snežana Petrović i podseća da su u prethodne četiri godine zvezdarski mališani dobili i tri potpuno nova objekta: „Bubamara” i „Zvončica” u Mirijevu i početkom godine otvoreni „Oblačak” u Velikom Mokrom Lugu .

Iz gradskog budžeta takođe su izdvojena sredstva i za adaptaciju vrtića u Kovačevcu, koji je spreman da u septembru dočeka predškolce.

– Objekat u Kovačevcu pripada PU „Jelica Obradović” u Mladenovcu i može da primi decu od najranijeg uzrasta do polaska u školu. Zgrada je već spremna za upotrebu, tako da od 3. septembra očekujemo da i ovaj vrtić zaživi, mada je naše iskustvo pokazalo da većina vrtića počinje da radi punim kapacitetom od sredine septembra, jer veliki broj sugrađana još koristi godišnji odmor – dodaje Jovčićeva.

Ona takođe najavljuje da će posle kompletnih adaptacija velikih voždovačkih vrtića „Sestre Bukumirović”, „Šećerko”, „Mila Jeftović” i „Čika Jova Zmaj”, grad Beograd u narednom periodu finansirati i obnovu objekta „1.001 radost” u Strumičkoj ulici.

– Rekonstrukcija „1.001 radosti” počeće u septembru, a kako će zbog bezbednosti dece vrtić biti zatvoren tokom radova, već su napravljeni planovi po kojim obližnjim objektima će biti smeštena deca. Ukoliko roditelji iz nekog razloga ne budu želeli da dovode decu u neki od ponuđenih vrtića, imaće mogućnost da decu tokom trajanja radova ne dovode u vrtić, kao i da za to vreme ne plaćaju nikakvu nadoknadu – istakla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track