GRADSKA SEKRETARKA STANISAVLJEVIĆ: Uslovi u ustanovama socijalne zaštite odlični
Foto: Jelena Vučetić

za pohvalu

GRADSKA SEKRETARKA STANISAVLJEVIĆ: Uslovi u ustanovama socijalne zaštite odlični

Beograd -

Uslovi u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu, a naročito u Prihvatilištu za decu su odlični, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i istakla da je ove godine za ulaganje u objekte i ustanove socijalne zaštite određeno više od 200 miliona dinara.

"Veoma je važno da smo uspeli da deca kojoj je pomoć najpotrebnija, kao što su deca bez roditeljskog staranja i ona koja su žrtve zlostavljana i zanemarivanja, imaju najbolje moguće uslove. To je ono što grad koji vodi odgovornu socijalnu politiku, kakav je Beograd, može da pruži deci", rekla je Stanisavljevićeva povodom izveštaja u kojem su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

Ona je podsetila da je Prihvatilište za decu Beograda 2019. godine premešteno u novi objekat koji ima više od 1.700 kvadrata, 16 spavaćih soba i odvojeni muški i ženski blok, ističući da su u toj ustanovi primenjene sve aktivnosti koje su potrebne za normalan razvoj deteta.

"Objekat poseduje biblioteku sa informatičkim kabinetom, mužičku sobu, senzornu sobu koja služi deci sa smetnjama u razvoju, četiri dnevna boravka koja su izdvojena od spavaćeg dela kako bi se deca družila. Osim toga, imamo tri učionice za obrazovni i edukativni rad sa decom, sale za fizičko, kabinet koji služi za učenje grnčarstva, kao i likovni kabinet", navela je Stanisavljevićeva.

Dodala je da Prihvatilište za decu ima veliko dvorište sa dva decija igrališta i košarkaškim terenom.

"Tako izgledaju ustanove socijalne zaštite u Beogradu i ovo su uslovi koji su iznad evropskih standarda", istakla je vić.

Reagujući na izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa da za današnje stanje u ustanovama u kojima su smeštena deca sa smetnjama u razvoju ne mogu biti odgovorni oni koji nisu na vlasti deset godina, već sadašnja vlast, Stanisavljevićeva je rekla da je Djilas, dok je bio gradonačelnik Beograda, urušio sistem socijalne zaštite u prestonici.

U njegovo vreme je, kaže gradska sekretarka, stanje u Prihvatilištu za decu bilo katastrofalno.

"Niko prstom nije mrdnuo, niti jednu ciglu pomerio kako bi ovoj deci u Beogradu omogućio bolje uslove. Ona su, nažalost, bila u neuslovnom objektu koji čak nije imao ni adekvatne sanitarno-higijenske uslove", rekla je Stanisavljevićeva.

To je, kaže, bio objekat sa ukupno 16 kreveta za dečake i devojčice što je, dodaje, bio problem naročito zimi kada je na smeštaju bilo i po 40 korisnika.

"Nekoga nije bilo briga da li je obezbeđeno dovoljno mesta za svu decu kojoj je pomoć potrebna, da li je bilo dovoljno obroka. Tada je bio nedovoljan broj vaspitača i to je odraz nebrige kada su u pitanju deca kojima je pomoć najpotrebnija", rekla je Nataša Stanisavljević.

Precizirala je da je budžet za ulaganje u objekte i ustanove socijalne zaštite 2012. godine bio 20 miliona dinara, a ove godine više od 200 miliona i dodala da to dovoljno pokazuje koliko se gradska vlast u Djilasovo vreme bavila pitanjem dobrobiti dece.

U izveštaju Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom iznete su tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track