02:28

ZA MENE JE U BEOGRADU BAŠ SVE PO MERI

KURIR TELEVIZIJA

ZA MENE JE U BEOGRADU BAŠ SVE PO MERI: Digitalni nomad iz SAD do 35 godine nije imao pasoš, a onda je svoj dom pronašao u Srbiji

Beograd -

Svi sanjamo da odemo u neke egzotične zemlje, a nekome se san ostvario baš kod nas. Naime, iako nikada ranije nije posedovao pasoš, niti napustio SAD, digitalni nomad Bred Beket (37) pre tri godine napustio je rodni San Dijego u Kaliformiji i na početku pandemije koronavirusa preselio se u Beograd.

"U Americi je bila jako loša situacija, a s obzirom da volim da putujem, imao sam nekoliko opcija. Hteo sam da odem u Gruziju, ali su granice bile zatvorene. Međutim, video sam da je Srbija sve vreme otvorena i onda sam rešio da privremeno dođem ovde. Čak i kada se Gruzija otvorila više nisam imao želju da odlazim iz Beograda. Ovde se osećam sigurno, svi su prijatni, odnedavno sam dobio i radnu i vozačku dozvolu", kaže Bred.

Bred Beket
foto: Kurir Tv

S obzirom da je IT stručnjak i bavi se bezbednošću na internetu, bez muke je i posao preselio u Srbiju.

Našu prestonicu je izabrao, kako je naglasio, zbog jeftinih troškova života, niske cene stanova za iznajmljivanje, kvalitetnog i brzog interneta, sigurnosti, dobre zabave i veselih domaćina.

"Danas vam se javljam iz parka u blizini crkve Svetog Marka. Ovde je leto kalendarski završeno, ali je i dalje pretoplo. Toliko da sam i klimu morao da uključim. Ali ipak, dan ću iskoristiti za šetnju, a veče za izlazak na večeru. Za mene je u ovom gradu baš sve po meri", rekao je Bred, koji je imao prilike da putuje po unutrašnjosti zemlje, ali i da obiđe naše muzeje, manastire, parkove...

Bred Beket
foto: Kurir Tv

Amerikanac priznaje da mu u tome pomažu prijatelji koje je upoznao, kako lokalci, tako i drugi expatsi. Raduje se, kako kaže, što ima priliku da u okviru projekta "Beograd povezuje" Udruženja građana Balkan biro razmeni iskustva sa digitalnim nomadima iz drugih zemalja, ali i alternativnim umetnicima iz Srbije.

Bred Beket
foto: Kurir Tv

"Ovaj projekat mi nudi mogućnosti da vidim spoj različitih kultura i umetnosti na jednom mestu. Razgovaraćemo o mogućnostima koje imamo u Beogradu, ali ćemo tokom tri dana festivala koji se održava u prirodi uživati u muzici, različitim radionicama, pripremi hrane na vatri i žongliranju", objasnio je Bred.

Bred Beket
foto: Kurir Tv

Projekat je finansirao Sekreterijat za kulturu Grada Beograda, u okviru kog se održava festival od 17. do 19. septembra, a s obzirom da se prestonica Srbije nalazi na vrhu liste evropskih gradova u kojima se digitalni nomadi najduže zadržavaju, ne sumnjamo da će mnogi od njih posle ovog druženja sa domaćim umetnicima Beograd zavoleti još više.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:21

NOVA KARMEN STIGLA U BEOGRAD! Ana Brnabić i njena partnerka Milica gledaju sprektakl iz prvih redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja