POČAST LEGENDAMA: Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće spomen-ploču na svom skveru, Žumberačka postaje ulica Marka Markovića
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

usvojene inicijative

POČAST LEGENDAMA: Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće spomen-ploču na svom skveru, Žumberačka postaje ulica Marka Markovića

Beograd -

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović saopštila je danas da je na današnjoj sednici ovog tela usvojena inicijativa Gradske opštine Vračar da se postavi spomen-ploča Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, srpskim glumačkim legendama, na skveru koji nosi njihova imena, kao i inicijativa građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, srpskog sportskog novinara.

Dragan Nikolić, Milena Dravić, Trg Milene i Dragana
foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić, Beoinfo

Radulovićeva je istakla veliki značaj čuvanja sećanja na glumce koji su ostavili veliki pečat na našu glumačku scenu.

– Milena Dravić i Dragan Nikolić predstavljaju neraskidiv deo našeg grada i njihov kulturni doprinos je nemerljiv. Pre svega, postavljanjem spomen-ploče, Vračarci, ali i svi Beograđani ostaće povezani na jedan način sa legendama koje su volele svoj Beograd i svoj glumački poziv – rekla je Andrea Radulović.

U inicijativi Opštine Vračar stoji da su građani Vračara na ovakav način odali počast glumačkom paru, Mileni i Draganu, koji su bili i stanovnici ove opštine.

– Postavljanjem spomen-ploče Mileni Dravić i Draganu Nikoliću Gradska opština Vračar bi na ovaj način očuvala sećanje na čuveni glumački par i podarila im trajni simbol u opštini, čiji su deo bili – navodi se u inicijativi ove gradske opštine.

Članovi Komisije takođe su usvojili inicijativu građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji gradske opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, srpskog sportskog novinara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

– Marko Marković je bio doajen srpskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva, Beograđanin tokom celog svog radnog i životnog veka, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Čvrsto verujemo da, u javnosti pokrenuta i od porodice podržana inicijativa da se jedna ulica u našem Beogradu preimenuje po novinaru Marku Markoviću zajedno sa Gradom Beogradom obogaćuje sećanje i podsticanje na zajedničke vrednosti – stoji u inicijativi Miše Markovića.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Rasima Ljajića, koju je podneo u svojstvu građanina, da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj ulici kod broja 26. Kako u inicijativi piše, svojom muzikom, pojavom, načinom razmišljanja i toplinom duše Toma Zdravković je dao doprinos duhu našeg grada i njegovom imidžu po kojem se i danas presudno prepoznaje, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track