VESIĆ O VAKCINACIJI I METROU: Od uvođenja kovid propusnica tri puta više dnevno vakcinisanih
Foto: Zorana Jevtić

zamenik gradonačelnika beograda

VESIĆ O VAKCINACIJI I METROU: Od uvođenja kovid propusnica tri puta više dnevno vakcinisanih

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u Beogradu procenat vakcinisanih protiv korona virusa prešao 60 odsto punoletnog stanovništva, a da je potrebno da se vakciniše još 15 odsto gradjana da bi bilo moguće ukidanje protivepidemijskih mera.

Vesić je za RTS rekao da je procenat vakcinisanih na dnevnom nivou povećan više od tri puta nakon uvodjenja kovid propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22.00 sata, ali da i dalje postoji "neverovatna propaganda" protiv vakcinacije, koja je dovela i do toga da jedan pacijent jutros napadne nožem lekara hitne pomoći koji je od njega zatražio da stavi masku pre ulaska u vozilo.

"Mi kao država moramo da se pozabavimo tom neverovatnom propagandom. Strašno je da dodjete ispred kuće (Predraga) Kona i (Branislava) Tiodorovića u Nišu i da vičete 'ustaša'", rekao je Vesić.

On je naveo da je u Beogradu broj vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv korona virusa prešao 832.000, da je drugu dozu primilo više od 800.000 ljudi, a treću oko 250.000.

"Prekjuče je vakcinisano 7.716 građana, a pre tri, četiri nedelje smo imali oko 2.000 vakcinisanih dnevno. Na povećanje broja vakcinisanih su uticale ne samo kovid propusnice već i porast broja zaraženih", rekao je Vesić.

On je naveo da se većina ugostitelja pridržava mera kojima je predvidjeno da posle 22.00 sata gosti moraju imati kovid propusnice, ali da ima i onih koji su skratili radno vreme.

Rebalans budžeta urađen kako bi se krenulo sa zgradnjom metroa

Vesić je izjavio da će rebalans budžeta Beograda, koji iznosi 150 milijardi dinara, omogućiti finansiranje infrastrukturnih projekata, medju kojima je na prvom mestu početak izgradnje metroa.

Vesić je za RTS izjavio da je to "najveći budžet u istoriji Beograda", iz kojeg će 271 milion evra biti izdvojeno za vraćanje kredita, dok će medju infrastrukturnim projektima biti finansirana i izgradnja saobraćajnice za fabriku vakcina u Zemunu.

"Možemo da finansiramo infrastrukturne projekte. Novac je obezbedjen za nasipanje Makiškog polja, konačno počinje izgradnja metroa. Uradjen je rebalans da bi se krenulo sa izgradnjom tog projekta", rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa u Beogradu krenuti 2.028 godine, kao i da će to omogućiti povezivanje grada u celinu i lakši, tačniji i ekološki prihvatljiv prevoz koji ne zavisi od saobraćajne gužve.

Kurir.rs/Beta/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track