POČELI RADOVI NA MULTIFUNKCIONALNOM GRADSKOM CENTRU U OBRENOVCU
Foto: Privatna Arhiva

POČELI RADOVI NA MULTIFUNKCIONALNOM GRADSKOM CENTRU U OBRENOVCU

Beograd -

Gradski sekretar za investicije Luka Petrović najavio je rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu stambenog objekta u multifunkcionalni gradski centar u Obrenovcu, radovi su počeli 28. oktobra, a rok za završetak je mart 2022. godine.

Prema njegovim rečima ovaj objekat je izgrađen početkom dvadesetog veka u duhu arhitekture administrativnih zgrada svog vremena i predstavlja deo obrenovačke čaršije koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kao ambijentalna celina.

– Ovaj objekat odavno nema svoju izvornu namenu zadruge, a tokom prethodnih decenija nekoliko puta je promenio namenu. Nakon zadruge u objektu je jedno vreme bila smeštena opštinska uprava odakle i naziv Stara opština. Kroz promenu namene objekta menjan je i njegov izgled – podsetio je Petrović.

On je naglasio da je, nakon izgradnje objekta nove gradske opštine i iseljenja opštinske administracije u novi prostor, ovaj objekat iskorišćen za privremeni smeštaj ugroženih porodica koje su bile socijalni slučajevi, do izgradnje novih stanova.

U sanaciju i tekuće odražavanje objekta decenijama nije ulagano, i objekat je propadao.

– Gradska opština Obrenovac je 2012. godine pokrenula proceduru raseljavanja ovih porodica tako što je obezbedila nove lokacije na kojoj će biti izgrađeni objekti za raseljavanje. Kako bi se predupredilo useljavanje novih socijalnih slučajeva u ovaj objekat opština je donela odluku da se deo objekta do Ulice Miloša Obrenovića koji je pod režimom zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekonstruiše, dogradi i prenameni – precizirao je gradski sekretar za investicije.

Tehničkom dokumentacijom definiše se rekonstrukcija postojećeg objekta do ulice sa dogradnjom i prenamenom u objekat javne namene.

Nakon rekonstrukcije objekta 2017. godine, koja je obuhvatila samo grube građevinske radove i ugradnju spoljnje stolarije, postojeći tavanski prostor je rekonstruisan i pretvoren u koristan prostor potkrovlja uz zadržavanje visine postojećeg nadzidnog dela. Glavni sadržaji objekta orijentisani su ka Ulici Miloša Obrenovića.

– Sa strane Ulice Miloša Obrenovića izvedena su dva nova ulaza u objekat. Direktno sa ulice u zoni prizemlja pristupa se otvorenom multifunkcionalnom- višenamenskom prostoru koji će se koristiti kao sala za prijeme, prezentacije, venčanja, izložbeni prostor... Multifunkcionalni prostor u prizemlju povezan je stepeništem sa galerijskim prostorom u potkrovlju. Galerija u potkrovlju namenjena je održavanju radionica različitog tipa, prostor namenjen mladima, a koristiće se i kao izložbeni prostor – precizirao je Petrović.

Kako je objasnio u dvorišnom delu objekta planirani su prateći sadržaji. U zoni prizemlja projektovani su sanitarni čvorovi za posetioce, manja sala za predavanja i tehničke prostorija u koju će biti smeštena tercijalna podstanica i klima komora. U potkrovlju objekta projektovani su sanitarni čvor za zaposlene, čajna kuhinja i kancelarijski prostori.

Postojeći podrum je rekonstruisan i dograđen za prostor stepeništa, ostvarena je topla veza stepeništem između zone prizemlja i podruma. Bruto površina planirane dogradnje je 528, kvadratnih metara koja se odnosi na podrum, prizemlje i potkrovlje.

Planirani su završni građevinsko zanatski radovi, nove instalacije vodovoda i kanalizacije, jake struje, signalne instalacije i automatska detekcija i dojava požara, grejanja i ventilacije objekta kao i spoljno uređenje, a vrednost radova je oko 41 milion dinara bez PDV-a.

Grad Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track