Ovča dobila rekonstruisanu osnovnu školu

Rekonstrukcija

Ovča dobila rekonstruisanu osnovnu školu

Beograd -
Grad Beograd finansirao je radove na proširenju i uređenju ove škole, u kojoj se ranije, usled nedostatka prostora, nastava odvijala u tri smene

BEOGRAD - Dogradnja, nadziđivanje i kompletna rekonstrkcija OŠ „Vasa Pelagić” u Ovči je završena, a učenicima će od ove školske godine na raspolaganju biti nove učionice, prošireno dvorište i ograđeni sportski tereni.

Grad Beograd finansirao je radove na proširenju i uređenju ove škole, u kojoj se ranije, usled nedostatka prostora, nastava odvijala u tri smene. Danas u njoj ima mesta za 523 osnovca i 24 predškolca, koji će nastavu pohađati samo u prepodnevnoj smeni.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže za Beoinfo da se ovakavim sistemom kompletnog saniranja i adaptacija škola, koje nemaju dovoljno kapaciteta, stvaraju jednaki uslovi za sve učenike na teritoriji grada Beograda kako bi se na taj način sprečilo da deca putuju u škole koje su udaljene od njihovog mesta stanovanja.

– Osim škole u Višnjičkoj banji, koja je građena iz temelja, meštani naselja Ovča takođe se mogu pohvaliti gotovo novom školom, budući da je projektom sanacije, adaptacije i dogradnje prekomponovan čitav prostor škole „Vasa Pelagić”, koji treba da koriste učenici i nastavnici. Rad škole će se odvijati u mnogo boljim uslovima. Projektom je predviđeno i savremeno uređenje celokupnog prostora oko škole, kako bi deca što više vremena mogla da provode napolju i u bezbednom okruženju za vreme školskog odmora, kao i za vreme nastave fizičkog vaspitanja, jer sada različite vrste takmičenja mogu da se organizuju i na ograđenom sportskom terenu – ističe Jovčićeva.

Direktor Agencije za investicije i stanovanje Marko Blagojević napominje da škola „Vasa Pelagić” u Ovči sada ima 19 učionica, od kojih je 16 predviđeno za odvijanje klasične nastave sa po 30 mesta za učenike, dve za inernet-nastavu i jedna za predškolsku nastavu.

–Đacima je takođe na raspolaganju uređeno dvorište sa zelenilom i savremenim mobilijarom, ograđeni sportski teren, rampe i lift za učenike s posebnim potrebama. Postojeći objekat fiskulturne sale, koji je toplom vezom povezan sa ostalim delom škole, takođe je adaptiran i doveden u stanje koje odgovara novoizgrađenom delu objekta. Urađene su i nove instalacije vodovoda, kao i kanalizacije sa novom septičkom jamom. Glavnim projektom obuhvaćen je i zaseban prizemni objekat kotlarnice sa sistemom grejanja na lož-ulje u ukopanom rezervoaru – kaže Blagojević.

Osim proširenja škole u Ovči i izgradnje nove u Višnjičkoj banji, Ljiljana Jovčić podseća da su uslovi za rad i učenje od ove školske godine mnogo bolji i u OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu i OŠ „Svetozar Miletić” u Zemunu, čije adaptacije i sanacije takođe finansira grad Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja