UKLONJEN MURAL RATKU MLADIĆU U NJEGOŠEVOJ: Oglasila se Opština Vračar
Foto: Stefan Stojanović

Stanari tražili pomoć da se skine grafit

UKLONJEN MURAL RATKU MLADIĆU U NJEGOŠEVOJ: Oglasila se Opština Vračar

Beograd -

Mural Ratku Mladiću, oslikan na zgradi u ulici Njegoševa broj 38 i 38b, uklonjen je, saopštila je Opština Vračar.

- Postupajući u skladu sa propisima i odredbama Odluke o komunalnom redu, Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske opštine Vračar, donelo je 20. septembra 2021. godine Rešenje kojim je stambenim zajednicama u ulici Njegoševa broj 38 i 38b naloženo uklanjanje slikovnog grafita sa prednjeg dela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahteva - navodi se u saopštenju.

Postupak je sproveden, kaže se u saopštenju, i na osnovu prijava novinara Antonele Rihe, Naima Lea Beširija iz Institut za evropske poslove, Tamare Tripić iz Mreže za demokratski dijalog.

- S obzirom da do današnjeg dana nije postupljeno po navedenom Rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu u istom predmetu podnete prijave, kao i da su stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili pomoć u njegovom uklanjanju, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog Rešenja.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track