00:12

MURAL RATKU MLADIĆU UKLONJEN: Dvojica mladića skinula farbu sa grafita u Njegoševoj

na vračaru

MURAL RATKU MLADIĆU UKLONJEN SAMO NA KRATKO: 2 mladića skinula farbu sa grafita u Njegoševoj FOTO VIDEO

Beograd -

Nakon što je opština Vračar saopštila je da je prekrečen mural sa likom Ratka Mladića u Njegoševoj ulici, dvojica mladića su skinula farbu pa je grafit opet na fasadi zgrade.

mural, Ratko Mladić, mural Ratku Mladiću, Njegoševa
foto: espreso.rs

Podsetimo, Opština Vračar je saopštila da je odeljenje za inspekcijske poslove ove opštine donelo 20. septembra Rešenje, kojim je stambenim zajednicama u Njegoševoj ulici broj 38 i 38b naloženo uklanjanje murala sa prednjeg dela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahteva.

1 / 5 Foto: espreso.rs

Postupak je sproveden, kaže se u saopštenju, i na osnovu prijava novinara Antonele Rihe, Naima Lea Beširija iz Institut za evropske poslove, Tamare Tripić iz Mreže za demokratski dijalog.

- S obzirom da do današnjeg dana nije postupljeno po navedenom Rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu u istom predmetu podnete prijave, kao i da su stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili pomoć u njegovom uklanjanju, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog Rešenja - saopšteno je ranije.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track