SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Na dnevnom redu budžet za 2022, ali i ulice za njih! Znate li ko su Anri Žame i Džordž Kenan?
Arhivska fotografija, Foto: Beoinfo

rasprava

SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Na dnevnom redu budžet za 2022, ali i ulice za njih! Znate li ko su Anri Žame i Džordž Kenan?

Beograd -

BEOGRAD - Sednica Skupštine Beograda počela je danas, a na njoj se raspravlja o predlogu budžeta grada za 2002, za koji je predvidjeno da iznosi 146,3 milijarde dinara, a budžeti gradskih opština 14 milijardi.

Javna potrošnja će naredne godine u odnosu na ovogodišnju biti veća za 10,3 milijarde dinara, odnosno sedam odsto. Za kapitalne projekte predviđeno je 38,6 milijardi dinara, što je 26,4 odsto ukupnog budžeta.

Na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta je i predlog da imena ulica u Beogradu dobiju kneginja Julija, supruga kneza Mihaila Obrenovića, zatim Aleksandar Mišić, sin Živojina Mišića, koga su Nemci streljali 1941. godine, kao i major Ivan Fregl, Slovenac koji je zajedno sa njim streljan.

Skupština Beograda: Planirani prihod svih gradskih preduzeća oko 910 miliona evra

Skupština Beograda saglasila se danas sa programima poslovanja za 31 javno komunalno preduzeće, javna preduzeća i društva kapitala čiji je osnivač i vlasnik Grad Beograd. Кako je u obrazloženju istakao podsekretar za finansije Milomir Djurović, planiran prihod svih tih preduzeća iznosi oko 910 miliona evra.Planirane investicije u 2022. godini u svim preduzećima čiji je Grad osnivač iznose 35,9 milijardi dinara. ;U tim preduzećima ima oko 18.940 zaposlenih.

"Osim dva, sva ostala preduzeća su iskazala plan poslovanja sa pozitivnim prihodom", rekao je Đurović. Naveo je da je planirano da naredne godine iz gradskog budžata budu uložene 1,44 milijarde dinara za kupovinu novih gradskih autobusa, čime će biti povećan osnivački ulog u GSP-u, dok je za uvećanje osnivačkog uloga u Gradskoj čistoći planirano 265 miliona dinara.

Raspravljaće se i o odlukama da ulice dobiju Anri Žame, francuski lekar koji je lečio Beograđane 1950-ih godina posle nuklearnog incidenta u Vinči, kao i Džordž Kenan, nekadašnji američki ambasador u Beogradu koji je najzaslužniji što je Jugoslavija 1950-ih godina dobila vojnu pomoć od SAD vrednu nekoliko milijardi dolara.

Na dnevnom redu su izmene ;osnivačkih akata pojedinih ustanova kulture, kao i Odluka o uspostavljanju saradnje izmedju Beograda i Atine.

Sednica se održava u Skupštini Srbije ispred koje su predstavnici opozicionih stranka koje bojkotuju rad gradskog parlamenta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track