ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA USVOJILI ODLUKU: Saradnja između prestonice i manastira Hilandara
Foto: Shutterstock

današnja sednica

ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA USVOJILI ODLUKU: Saradnja između prestonice i manastira Hilandara

Beograd -

Gradski odbornici na današnjoj sednici usvojili su informaciju o inicijativi za potpisivanje protokola o saradnji između Grada Beograda i Fonda Zadužbine Svetog manastira Hilandar. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je delegacija Beograda, koju je on predvodio, u oktobru prošle godine posetila Hilandar.

– Beograd je prva lokalna samouprava koja je napravila saradnju sa manastirom Hilandar. Tada je dogovoreno da se napravi protokol koji će definisati buduću saradnju. Zakon koji je donet na inicijativu predsednika Vučića prvi put je posle više od sto godina formalizovao saradnju naše države i ovog manastira, a taj zakon dao je osnovu da potpišemo ovakav protokol – precizirao je Vesić.

On je ovom prilikom zahvalio pomoćniku gradonačelnika Andreji Mladenoviću, koji je dao ogroman doprinos da se protokol sačini. Podsetio je da se od 2014. pomoć za manastir povremeno prikuplja posredstvom uplatnice „Infostana”, tako da se godišnje prikupi između sedamdeset i sto hiljada evra.

– Pomoć koju su Beograđanke i Beograđani dali na ovaj način nije mala i posebno je značajna u vreme kovida, kada je smanjen broj poseta Svetoj gori – istakao je Vesić.

Protokolom Grad Beograd je preuzeo obavezu da se izgradi depo za umetnička dela na Hilandaru, koji će biti pod zemljom, izvan manastira i po svim standardima za kvalitetno čuvanje „blaga i svedočanstava naše istorije”. Kada to bude završeno, počeće i rekonstrukcija riznice, kako bi ona postala muzej.

– Grad Beograd će zajedno sa Republikom Srbijom nastaviti da ulaže u Hilandar – rekao je Vesić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track