VESIĆ POLOŽIO VENAC U ZNAK SEĆANJA NA ŽRTVE ŠESTOAPRILSKOG BOMBARDOVANJA 1941. GODINE: Ovo je bio političko-teroristički akt
Foto: Beoinfo

Vesić položio venac u znak sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine

VESIĆ POLOŽIO VENAC U ZNAK SEĆANJA NA ŽRTVE ŠESTOAPRILSKOG BOMBARDOVANJA 1941. GODINE: Ovo je bio političko-teroristički akt

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata položili su danas na Novom groblju vence u znak sećanja na stradale u bombardovanju Beograda 1941. godine.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

Vesić je ovom prilikom izjavio da je 6. april tužan dan, godišnjica bombardovanja Beograda koje se dogodilo 1941. godine.

- Na današnji dan, pre 81 godinu, Beograd je napadnut u 6.30 ujutru bez ikakve objave rata. Nije bilo ni vojnog, ni političkog opravdanja za bombardovanje u kome su poginule 2.274 osobe, a nezvanično se smatra da je stradalo 4.000 građana. Ovo je bio političko-teroristički akt, kako je to izjavio nemački feldmaršal fon Кlajst na suđenju posle rata, jer se vojska Кraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda. Potpuno je srušeno 627 zgrada, 1.601 zgrada je oštećena, a delimično skoro 7.000 zgrada, među kojima su škole, bolnice, crkve, porodične kuće, Glavna pošta i mostovi - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

On je istakao da Beograd nikada nije doživeo takvo razaranje i da su tada uništene mnoge važne zgrade, poput Narodne biblioteke Srbije, gde je izgorelo više od 300.000 knjiga. Uništavanje knjiga pokazalo je da je Hitler za cilj imao uništavanje celog jednog naroda, njegove kulture, istorije i tradicije.

- Ono čega danas treba da se setimo jesu hrabri jugoslovenski piloti koji su branili Beograd. To je bio Šesti lovački puk i 11 naših pilota, koji su u potpuno nepravednoj borbi uspeli da obore između 42 i 50 nemačkih aviona i time odbranili obraz Beograda. Neka je večna slava svim nevinim žrtvama bombardovanja našeg grada. Večna slava našim pilotima koji su život dali da odbrane naš grad - rekao je Vesić.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track