GRADSKI TRKAČKI ZA LEPŠI BEOGRAD: Od velikog značaja je da čuvamo i održavamo svaki komad prirode
Foto: Marko Jevtović

povratak prirodi

GRADSKI TRKAČKI ZA LEPŠI BEOGRAD: Od velikog značaja je da čuvamo i održavamo svaki komad prirode

Beograd -

Na 10 kilometara od centra Beograda nalazi se zaboravljeni komad netaknute prirode, Stepin lug, i na njegovom obodu blago naše istorije-rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića. Udruženje "Gradski trkački" kroz trke promoviše razne lokalitete u Beogradu i njegovoj okolini. - Pre šest godina osnovali smo Udruženje sa ciljem da promovišemo sport i rekreaciju, planinarenje, boravak u prirodi i sve to sprovodimo kroz takmičenje "Gradska liga". Organizovali smo trke na raznim lokacijama-na Avali, Košutnjaku, zemunskom i novobeogradskom keju, na Gardošu, Velikim stepenicama, bari Reva - kaže Predrag Lukić iz Udruženja za Kurir.

Stepin lug
foto: Marko Jevtović

Trku su organizovali i u Stepinom lugu, što je bio veliki izazov jer je veliki deo starih staza zarastao. - Uspeli smo da očistimo i sredimo jedan deo, i u julu prošle godine je u Stepinom lugu prvi put organizovana trka u dužini od 12 kilometara. Nakon trke smo organizovali i predavanje u dvorištu rodne kuće Stepe Stepanovića, gde je bilo reči o liku i delu našeg velikog vojskovođe. Drugo izdanje trke je zakazano za 13. oktobar 2022. godine - ističe Predrag.

Stepin lug
foto: Marko Jevtović

Kako kaže, sa sličnim aktivnostima će se nastaviti i u budućnosti. - Za sledeću godinu donosimo jednu novu i lepu lokaciju, ali neka zasad to ostane tajna. Beograd ima veliki izbor i nudi dosta mogućnosti. U okviru rubrike "Upoznajmo Beograd" koju takođe vodimo na društvenim mrežama pisali smo o parkovima prestonice i zaključak je da je Beograd zaista grad parkova. Grad se širi i razvija velikom brzinom, pa je zbog toga od velikog značaja da svaki komad prirode čuvamo i održavamo, jer će to kako nama tako i našoj deci biti oaze za boravak u prirodi, daleko od buke, na čistom vazduhu i među zelenilom - rekao je Predrag i pozvao Beograđane da učestvuju u narednoj trci.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track