OVAKO IZGLEDA VINČA BUDUĆNOSTI: Kad se ovo izgradi, biće prava atrakcija! Svi se pitaju šta će tu da bude (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Beobuild

naselje pripada opštini grocka

OVAKO IZGLEDA VINČA BUDUĆNOSTI: Kad se ovo izgradi, biće prava atrakcija! Svi se pitaju šta će tu da bude (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Za mnoge je Vinča samo još jedno prigradsko naselje nadomak Beograda sa puno porodičnih kuća i dvorišta, druge asocira na Nuklearni institut i reku Dunav, a treće na deponiju.

Međutim, kad građevine sa slika budu završene, biće to prava turistička atrakcija ne samo za Beograd i Srbiju nego i za mnoge strane posetioce.

Ono što vidite na slikama, trebalo bi da bude Vinča budućnosti, koja je ujedno i jedno od najstarijih arheoloških nalazišta u Evropi i svetu za koje čak i mnogi strani arheolozi smatraju da je kolevka civilizacije čitavog ljudskog roda.

Mnogi su bili zaintrigirani slikama, odnosno nacrtima Vinče u budućnosti, na Instagramu Beobuilda pitajući se čemu služe građevine planirane za Vinču.

Reč je o javnom međunarodnom konkursu za uređenje arheološkog parka “Belo brdo” u Vinči koji je uspešno okončan ovog meseca, a od 12 prijavljenih radova tri su nagrađena i još tri otkupljena..

Razvoj neolitskog arheološkog nalazišta u Vinči i njegova afirmacija podrazumeva izgradnju sve neophodne infrastrukture za veći broj posetilaca, ali i specijalizovanog neolitskog naučno-istraživačkog centra sa arheo-parkom

Ovako zaokružena celina bi omogućila prezentaciju arheoloških nalazišta i iskopina, već i mogućnost obavljanja naučno-istraživačkog rada, organizacije predavanja, različitih tematskih izložbi i manifestacija itd.

Konkurs je organizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, a prvu nagradu je zasluženo osvojio tim studija AKVS arhitektura koji čine autori Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, kao i projektanti Marija Matijević, Dunja Dedić, Nenad Pavlović i Vuk Zlatković.

Kurir.rs/Beobuild/AKVS.arch

Bonus video:

01:12

IZVOR SVETE PETKE KOD SELA VINČA: Veruje se da ima isceliteljsku moć

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track