PREDSTAVA NA MANIFESTACIJI DANI SLOBODE: Dadovci marširali Beogradom u čast srpskih saveznika (VIDEO)
Foto: Beoinfo

Obeleženo savezništvo sa Italijom

PREDSTAVA NA MANIFESTACIJI DANI SLOBODE: Dadovci marširali Beogradom u čast srpskih saveznika (VIDEO)

Beograd -

U okviru manifestacije „Dani slobode”, danas je ispred Starog dvora priređena dramska rekonstrukcija „Sedmorice sa Drine” – scene Italija kao sećanje na italijanske saveznike u Prvom svetskom ratu, u izvođenju glumaca pozorišta "Dadov".

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Grada Beograda Igor Mušić, izaslanik odbrane pri Ambasadi Italije u Srbiji, pukovnik Stefano Điribono, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani.

00:13

Obeleženi Dani slobode ispred Starog dvora

Mušić je zahvalio svim saveznicima iz prethodnog perioda na tome što su Srbija i Beograd danas slobodni.

– Srbija danas vodi slobodarsku politiku zahvaljujući pomoći naših saveznika. Mi smo kao narod izuzetno zahvalni našoj braći iz Italije na savezništvu u Prvom svetskom ratu. Zato u ime Grada Beograda zahvaljujem svim saveznicima – kazao je Mušić.

1 / 4 Foto: privatna arhiva

Pukovnik Điribono je zahvalio Gradu Beogradu na organizaciji manifestacije koja se seća savezništva srpskog i italijanskog naroda u Prvom svetskom ratu.

– Govorimo o sedmorici naših sunarodnika, mladih garibaldinaca, koji su se borili na strani Srbije u bici na Drini. Njih pet heroja stradalo je uz srpsku braću u trenutku dok Italija još nije ušla u rat. Prošlost treba da nam pomogne da shvatimo značenje sadašnjosti, odbijajući svaki oblik rata i naglašavajući osvajanje slobode i mira – istakao je Điribono.

1 / 5 Foto: Beoinfo

Manifestacija „Dani slobode” se tradicionalno obeležava u Beogradu od 22. oktobra do 1. novembra nizom događaja koji prikazuju oslobođenje Srpske prestonice u Drugom i Prvom svetskom ratu.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Beograd, a izvršni producent Omladinsko pozorište „Dadov”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track