KOME DA SE ŽALIŠ KAD PROCURI IZ KOMŠIJSKOG STANA: Milenkovićima šikljala voda iz svih zidova, curile i fekalije! Šta kaže advokat
Foto: RTS Printscreen

KOME DA SE ŽALIŠ KAD PROCURI IZ KOMŠIJSKOG STANA: Milenkovićima šikljala voda iz svih zidova, curile i fekalije! Šta kaže advokat

Beograd -

BEOGRAD - Život u stambenim zgradama su večito privikavanje i kompromisi. Ipak, ima nekih granica preko kojih se stvarno ne može. Donekle je razumljivo kada svako donese svoje navike u soliter, ali kome se žaliti kada one ozbiljno ugrožavaju stanare.

Porodici Milenković u Zemunu, prvi put stan je poplavljen na Božić i to vodom iz kanalizacije. Problem je došao od komšije koji živi iznad.

Marija Milenković kaže da je 28. januara u večernjim časovima u celom stanu počela da šiklja voda iz svih zidova.

"Najteže mi je palo kada je mom ocu koji je u sobi pored nas, ležao nepokretan, na glavu počela da curi voda. Morala sam da ga evakuišem kako god sam znala. Život u ovom stanu je totalno disfunkcionalan od tada zato što se širio nenormalan smrad, drugo nismo ni znali da li je na bezbednom s obzirom na to da su curile fekalije", kaže Milenkovićeva za RTS.

poplava, curenje vode, stambena zgrada
foto: RTS Printscreen

Stanari tvrde da njihov komšija iznad živi sam i da, otkako mu je otac preminuo, nije sposoban da se brine o sebi. Tvrde da živi u lošim i nehigijenskim uslovima i da je prošlog meseca, osim poplave izazvao i požar.

"On nije agresivan, ali on ne može sam ovako da živi i ne možemo mi svi ovo da trpimo zbog njega", rekla je stanarka Radmila Blagojević.

"Sistemski imamo problem sa ovakvim rešenjima, opet kažem, ne samo u ovoj zgradi, nego i u zgradama gde imamo slične probleme", kaže Nenad Radić, profesionalni upravnik.

Tvrde da su radnici centra za socijalni rad dolazili, ali da nisu trajno rešili problem.

poplava, curenje vode, stambena zgrada
foto: RTS Printscreen

"Imajuću u vidu da stanar nije sposoban da se brine o sebi, zbog eventualnih medicinskih problema, onda bi najbolje bilo za stanare te zgrade da pokrenu vanparnični postupak zakonom o vanparničnom postupku kojim bi eventualno lišili takvo lice poslovne sposobnosti. To je dobro i za to lice, imajući u vidu da može dovesti do požara, poplava. U tom smislu sud može doneti odluku da se to lice liši sposovnosti do tri godine i da mu se postavi staratelj", objasnio je advokat Nemanja Milošević.

U julu je u prvi plan izbio stan u Žarkovu, iz kog se godinama širio neprijatajn miris, zbog komšije koji je sakupljao stvari.

Stanari su o svom trošku aganžovali radnike koji su smeće izneli, a potom su platili dezinfekciju i deratizaciju. Međutim, kako se saznaje od upravnika zgrade, izgleda da se komšija vraća starim navikama.

Kurir.rs/RTS/Đurđa Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja