VAŽAN DAN U SKUPŠTINI GRADA: Vrtići i udžbenici biće besplatni, ali to nije sve! Gradonačelnik Šapić otkrio šta će još biti džabe
Foto: Ana Paunković

rebalans budžeta grada beograda

VAŽAN DAN U SKUPŠTINI GRADA: Vrtići i udžbenici biće besplatni, ali to nije sve! Gradonačelnik Šapić otkrio šta će još biti džabe

Beograd -

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je za danas desetu sednicu Skupštine grada koja je počela u 10 časova.

Sednica će se održati u Velikoj sali Narodne skupštine Republike Srbije.

Na dnevnom redu su Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2022. godinu, Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2023. godini, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu Grada Beograda za 2023. godinu.

Pred odbornicima će biti i Predlog odluke o dodeli udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda za školsku 2023/2024. godinu, Predlog odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, te Predlog odluke o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Beograda.

Šapić najavio: Za sve beogradske predškolce besplatan engleski, a u školama i vrtićima prečišćivači vazduha

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je od septembra besplatan engleski jezik za sve predškolce i po jedan prečišćivač vazduha za sve vrtiće i osnovne i srednje škole.

„Od septembra ćemo nastaviti sa besplatnim stvarima za Beograđane, što je deo onog budžeta koji sam najavio prethodne godine. Neće danas biti doneta odluka, to ćemo doneti na Veću, jer to ne mora da prođe kroz Skupštinu, ali želeo sam da vam kažem sad da će nastaviti sa budžetom brige za ljude, kako sam ga nazvao prethodne godine“, rekao je Šapić na konferenciji za medije uoči Skupštine grada.

„Ovoga puta to će biti besplatni engleski jezik za sve predškolce od septembra, to će biti novina. To roditelji uglavnom posebno plaćaju kao uslugu, a mi ćemo se potruditi da im to obezbedimo, dakle da to bude besplatno. Od septembra ćemo u svim prostorijama vrtića, osnovih i srednjih škola obezbediti besplatne prečišćivače vazduha. Od septembra će Grad to da obezbedi, biće u svim prostorijama biće jedan prečiščivač vazduha. Mi ćemo to servisirati, a to sredstva ćemo obezbediti kroz ovaj rebalans“, rekao je Šapić, prenose Nova i Studio B.

Šapić je rekao da je to bila i inicijativa pokreta Ne davimo Beograd, od pre nešto više od godinu dana.

Na dnevnom redu gradskog parlamenta naći će se i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2023. godinu javnih komunalnih preduzeća, Informacija o potrebi zaduživanja JKP-a „Beogradski vodovod i kanalizacija” uzimanjem kredita kod EBRD radi realizacije investicija vezanih za rekonstrukciju pogona za preradu vode „Jezero” i izgradnju tri nova objekta za preradu otpadne i tehnološke vode iz proizvodnih pogona „Makiš” i preradu mulja.

Odbornici će razmatrati i predloge izmena i dopuna planova detaljne regulacije i predloge odluka o izradi planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Nikodijević: Očekuje nas rebalans budžeta, od 2025. autobusi mlađi od 10 godina

Nikodijević je pred sednicu izjavio da je rebalans gradskog budžeta svakako najvažnija tačka dnevnog reda sednice Skupštine grada: To je nešto što uvek izaziva najviše pažnje. U odnosu na budžet koji je usvojen u decembru prošle godine, rebalansom budžeta on je uvećan za 2,4 odsto, tako da imamo uvećane prihode. Dodao je da će od 1. septembra vrtići biti besplatni za svu decu u Beogradu i besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.

– Uvodimo još neke dodatne usluge koje će biti besplatne, posebno deci predškolskog uzrasta, i to ćete videti na samoj sednici. Mislim da imamo zaista dosta dobrih tema za razgovor na sednici u utorak – rekao je Nikodijević, prenosi Beoinfo.

Još novina u javnom prevozu

Kako je rekao, jedna od uvek aktuelnih tema u Beogradu je javni prevoz, a aktuelna beogradska vlast želi da donese odluku kojom će se u narednim godinama unaprediti kvalitet usluge javnog prevoza, tako što će postupno, do septembra 2025, biti izbacivani iz upotrebe autobusi stariji od 10 godina: – Videli ste da smo doneli novi način naplate javnog prevoza, sada je jeftiniji nego što je bio. Počev od 1. januara 2024. godine, autobusi kojima se obavlja linijski prevoz ne smeju biti stariji od 20 godina. Od 1. septembra iste godine, autobusi kojima se obavlja linijski prevoz neće smeti da budu stariji od 15 godina, a počev od 1. septembra 2025. godine, autobusi kojima se obavlja linijski prevoz neće smeti da budu stariji od 10 godina.

Takođe, kako je dodao, tom odlukom se definiše da u letnjem periodu, počev od 1. jula, zaključno sa 31. avgustom, svi autobusi kojima se obavlja linijski prevoz moraju imati ugrađen sistem za rashlađivanje (klima-uređaj). Očekuje nas završetak Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže....

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o označavanju ulica i trgova na teritoriji grada Beograda, Predlog odluke o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću, Predlog druge izmene i dopune Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, Godišnji izveštaj za 2022. godinu o sprovedenim aktivnostima iz Akcionog plana upravljanja otpadom od građenja i rušenja u gradu Beogradu za 2022–2030. godinu, kao i Predlog odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda i Grada Dubaija.

"Kada bi videli da hodam po vodi, rekli bi da on u stvari ne ume da pliva"

Šapić je izjavio da će danas na sednici Skupštine grada biti usvojen prvi rebalans budžeta, i da će verovatno drugi uslediti u septembru, kako bi se što bolje iskoristila obezbeđena novčana sredstva.

"Tako postupaju velike i uspešne kompanije, rade više preseka tokom godine kako bi bile efikasnije", rekao je Šapić na konferenciji za novinare u zgradi Narodne skupštine pre početka zasedanja.

"Sve ide svojim tokom. Puno je urađeno, vidi se to i na ulicama kako se odvijaju radovi", kazao je Šapić govoreći o dosadašnjim rezultatima njegovog jednogodišnjeg rada na funkciji gradonačelnika Beograda. On je rekao da se ponašao odgovorno i da nije odustao ni od jedne stvari koju je najavio od izbora za gradonačelnika, "niti će odustati".

Prema njegovim rečima, čitav sistem javnog prevoza biće zaokružen i daleko bolji od prethodnog. "Još nisam bio ni postavljen za gradonačelnika a krenule su najave o novim izborima, pa vidite kako je raditi u toj atmosferi", rekao je Šapić.

Govoreći o kritičarima njegove vlasti, Šapić je rekao da bi takvi i "kada bi videli da hoda po vodi rekli da on u stvari ne ume da pliva". Dodao je da će obići Junkovac sa predsednikom opštine Lazarevac, ali bez kamera.

Pred odbornicima su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, Predlog odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva za obavljanje komunalne delatnosti prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji grada, kao i Predlog odluke o izmeni Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu.

Kurir.rs/Beoinfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track