NOVI SKANDAL: Komunalci pretresaju putnike GSP

Glume interventnu

NOVI SKANDAL: Komunalci pretresaju putnike GSP

Beograd -
Na snimku okačenom na Jutjub, koji traje 26 sekundi, vide se dvojica komunalaca koji prate putnika iz autobusa na liniji 704, a onda ga pretresaju kao pravi policajci

BEOGRAD - Novo maltretiranje ili redovna kontrola?Snimak na kome se vidi kako pripadnici komunalne policije u Beogradu pretresaju putnika koji, kako se navodi u opisu klipa, nema kartu osvanuo je juče na sajtu Jutjub! Na snimku koji traje 26 sekundi jasno se vide dvojica komunalnih policajaca koji prate putnika iz autobusa na liniji 704, koji saobraća od Zemun polja do Zelenog venca, do zgrade pored stanice, a onda ga pretresaju kao pravi policajci!- Još jedan primer maltretiranja i napada na nekoga samo zato što je uhvaćen da se vozi bez karte. U zemlji gde se mnogo ljudi švercuje, jer ni posao ne mogu da nađu, a kamoli da plaćaju prevoz, takođe je dozvoljeno i vidljivo, posebno u poslednje vreme, prekoračenje dužnosti među pripadnicima komunalne policije - stoji u opisu snimka sačinjenog juče ujutro u Zemunu.Na snimku se još vidi da putnik ne pruža nikakav otpor, ali sve vreme drži u ruke u vazduhu kao prilikom redovnog pretresa kriminalaca. Klip se završava tako što jedan od policajaca primećuje da ih neko snima, posle čega mu se obraća i traži da prekine snimanje.Ovo je za manje od nedelju dana drugi slučaj u kom su glavni akteri pripadnici komunalne policije. Naime, u utorak ujutro pripadnik komunalne policije triput je u stomak udario studenta Dražena Cimbaljevića (31), crnogorskog državljanina iz Berana, koji je odbio da izađe iz autobusa na liniji 95 zato što nije imao kartu.

http://www.youtube.com/watch?v=4PC9R1JGxOM
Dražen Cimbaljević bio žrtva komunalaca
Dražen Cimbaljević bio žrtva komunalaca

Prava komunalnih policajacaZakon o komunalnoj policiji, član 16, predviđa da komunalni policajci imaju pravo da pregledaju ljude! Osim toga, imaju pravo da upozoravaju i izdaju usmena naređenja, da proveravaju identitet, kao i da upotrebljavaju fizičku snagu, službene palice i sredstva za vezivanje. Kad je reč o upotrebi sredstava prinude, fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može upotrebiti samo ako je napadnut i ni u kom drugom slučaju!Obrenović: Sve po zakonuGorjana Obrenović, načelnica komunalne policije, tvrdi za Kurir da komunalni policajci nisu prekršili zakon!- Oni imaju pravo da pregledaju lice, jer često se dešava da putnik kaže da nema ličnu kartu kako bi izbegao plaćanje kazne. U ovom slučaju oni su čak objasnili licu da je dužno da sa sobom uvek nosi lična dokumenta, kako bi moglo biti identifikovano na ulici - rekla je Gorjana Obrenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track