KAD JE NEBOJŠA S APARATOM POŠAO DA SLIKA PTICE, NIJE NI SLUTIO ŠTA ĆE MU ULETETI U KADAR! Usred Beograda snimio ovu divlju zverku
Beljarica, Foto: Facebook Printscreen

Veliki obožavalac ptica slučajno uslikao nešto sasvim drugo

KAD JE NEBOJŠA S APARATOM POŠAO DA SLIKA PTICE, NIJE NI SLUTIO ŠTA ĆE MU ULETETI U KADAR! Usred Beograda snimio ovu divlju zverku

Beograd -

Veliki obožavalac ptica posetio je ovo mesto kako bi objektivom svog foto-aparata "ulovio" neke retke vrste, a naleteo je na iznenađenje

BEOGRAD - Na području Beljarice nadomak Beograda pre nekoliko dana viđen ješakal kako tumara ovim močvarnim područjem.

Veliki obožavalac ptica posetio je ovo mesto kako bi objektivom svog fotoaparata "ulovio" neke retke vrste, a naleteo je na ovu divlju zverku.

- Krenuo sam sa namerom da uslikam neke grabljivice, ali ovo stvarno nisam očekivao. Nisam bio siguran šta je, ali poznanici koji se razumeju kažu da je šakal - kaže Nebojša.

Šakal
foto: Shutterstock

On je prizor zabeležio svojom kamerom, a ova zverka mu je bila udaljena, kako kaže, nekih 250-300 metara, a zahvaljujući dobrom zumu uspeo je da uhvati ovaj prizor.

Ljudi kažu da ih ima mnogo u tom kraju, a noću čak čuju jezive zvukove, a svedoče da zvuče kao vriska i dreka.

Slično iskustvo jesenas je imao i Aleksandar

šakal
foto: Facebook Printscreen/Društvo za zaštitu i proučavaje ptica Srbije

- Šakal ima ogroman negativan uticaj na populaciju zeca, fazana i srna, jer se hrani njihovim mladima, a prirodni neprijatelj mu je vuk, koga u Srbiji ima samo na visokim planinama. Nije autohtona vrsta za ovaj prostor. Nekontrolisano se množi i posebno podsticajne za njegov opstanak u Srbiji su brojne divlje deponije i mrcilišta - napisala je jedna žena koja živi u prirodi i kaže da ima direktan uvid u ono što govori jer su joj upravo ove životinje napravile veliku štetu.

U ovom kraju ima dosta i lisica, te je ovo područje veoma opasno.

Šakal je životinja veoma slična vuku. Ima šiljatu njušku, duže uši i kraći, debeo rep. Pokriven je kratkom crvenkasto-smeđom dlakom. Veoma dobro i istrajno trči, prevaljujući velike udaljenosti, pa je velika opasnost za divljač, ali i za neke domaće životinje.

Nedavno je u Novom Pazaru uočen vuk, a poznato je žive u čoporu, te su mnogi ostali zatečeni. Njega su zabeležile nadzorne kamere, a stručnjaci kažu da oni u ova doba nemaju veliki izbor hrane, te su zbog opstanka primorani da ulaze u torove i napadaju stoku, najčešće ovce i koze.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track