NI KRALJU PETRU NIJE DAO NA VERESIJU Ko je Lazar Paču u čije je vreme dinar bio jači od franka! Umro od infarkta kad je ovo čuo
Foto: Youtube Printscreen

ZAHVALJUJUĆI NJEMU DINAR JE TAD BIO JEDNA od najjačih svetskih valuta

NI KRALJU PETRU NIJE DAO NA VERESIJU Ko je Lazar Paču u čije je vreme dinar bio jači od franka! Umro od infarkta kad je ovo čuo

Beograd -

Kad mu je srpski kralj hitno zatražio nešto novca unapred, nije dao nego mu toplo preporučio da uzme zajam a da će mu on rado biti žirant. Nepodmitljiv i čuven po poštenju, porodici nije ostavio veliko nasledstvo

BEOGRAD - Lazar Paču je bio srpski lekar i političar, a čuven kao ministar finansija Kraljevine Srbije.

Rođen je 1. marta 1855. U njegovo vreme dinar je bio jedna od najjačih svetskih valuta, jači od francuskog franka.

Ušao je u legendu kao lekar koji je izlečio finansije Srbije. Oštar i pravičan. Ostvario je dugogodišnji gotovo nerešiv problem srpskih finansija, budžetsku ravnotežu.

Državne rashode je sveo na razumne granice, a prihode je mudro raspoređivao. Imao je važnu ulogu u Carinskom ratu i ostvarivanju finansijske nezavisnosti Srbije.

Kada je izbio Prvi balkanski rat srpska država je imala jake finansije, kao potporu isto takvoj vojsci. Smatrao je da samo u stabilnoj i bogatoj zemlji građani mogu biti bogati i sigurni.

Pravi srpski domaćin

Gadio se korupcije. Ni kralju Petru nije dao na veresiju, kada je hitno tražio novac unapred od svoje plate, već mu je preporučio da ode u Kreditnu zadrugu i uzme zajam te da će mu rado biti žirant.

Važio je za nepodmitljivog, a navodno je kao lekar bio veoma nervozan s pacijentima pa je rešio da se posveti politici.

Umro je od infarkta u 60. godini kad je čuo da je ministarstvo vojske bez njegovog znanja uzelo kredit kod londonskih poverilaca.

Bio je čuven po nepodmitljivosti i poštenju pa porodici nije ostavio veliko nasledstvo. Bio je jedan od najboljih govornika u Skupštini i ugledni član srpskih radikala Nikole Pašića. U stranci je imao veliki ugled i plašili su ga se.

Važio je za otmenog gospodina, a takva mu je, kažu, bila i kuća u Siminoj ulici, u centru Beograda.

Voleo je fine cigare, da dobro popije i dobro pojede, ali i u manirima i lepom oblačenju - posedovao je veliki broj odela, mašni i kravata, sve krojeno po meri, ali to se nikad nije odražavalo na državnu kasu.

Patio je od nesanice pa je noći provodio uz knjige. Srbi su smatrali da je arogantan, ali njegova supruga Lenka je pisala u svojim sećanjima da je milosrdan i mekog srca.

Kurir.rs/Facebook Dnevna doza Beograda/100 senki nad Beogradom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track