BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: Litija u 19 sati kreće od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg
Foto: Foto:T.Ilić

BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: Litija u 19 sati kreće od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg

Beograd -

Srpska prestonica slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda, kao i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Programom je predviđeno da litija krene od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-Hrama Svetog Save.

Uslediće patrijarhova beseda, posle čega će biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i celivanje.

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju.

Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku.

Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji će u liturgiji sasluživati patrijarha Porfirija.

Srpska pravoslavna crkva navodi da ruski mitropolit – "radi duhovnog ukrepljenja i poklonjenja pravoslavnih Srba u Beograd donosi čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje".

Objašnjava se da je ikona "Znamenje" 1295. godine pronađena u korenu jednog drveta u gradu Kursku i da stolećima čuva, štiti i isceljuje.

Bonus video:

00:40

Spasovdanska litija ide preko Slavije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track