Potpisivanje ugovora o splavovima sledeće nedelje

Potpisivanje ugovora o splavovima sledeće nedelje

Beograd -
Uklanjanje splavova čiji vlasnici nisu učestvovali na konkursu pomereno je do završetka drugog kruga konkursa, čime je Sekretarijat ispunio sva obećanja data na poslednjem sastanku sa vlasnicima splavova. Sve druge interpretacije, ne odgovaraju istini", navodi se u saopštenju

BEOGRAD - Ugovori o postavljanju plutajućih i plovnih objekata sa vlasnicima splavova koji su učestvovali na prvom konkursu Uprave za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, a u koje su unete i izmene proistekle iz dela opravdanih zahteva vlasnika splavova, biće potpisani naredne sedmice.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za vode, nakon toga će biti raspisan drugi krug konkursa koji će takođe sadržati izmene proistekle iz zahteva koji su imali opravdanje, a koje su izneli oni vlasnici splavova koji nisu učestvovali u prvom krugu.

"Imajući ovo u vidu, uklanjanje splavova čiji vlasnici nisu učestvovali na konkursu pomereno je do završetka drugog kruga konkursa, čime je Sekretarijat ispunio sva obećanja data na poslednjem sastanku sa vlasnicima splavova. Sve druge interpretacije, ne odgovaraju istini", navodi se u saopštenju.

Najavljeno uklanjanje splavova "Kolos" i "Mediteran", kako se dodaje, nije imalo veze sa situacijom vezanom za konkurs, već za činjenicu da se ti splavovi i splav "Mali zmaj" čiji je vlasnik splav uklonio pre mesec dana, nalaze u zoni u kojoj nije dozvoljeno postojanje bilo kojeg objekta jer se radi o spomenskom lokalitetu Staro sajmište.

U međuvremenu je postignut dogovor i sa vlasnikom "Kolosa" čiji gabariti zahtevaju posebno rešenje.Vlasnik "Kolosa" je, kako se navodi, izjavio je da je od početka bio spreman na poštovanje pravila propisanih gradskim konkursom, ali da veličina splava zahteva poseban dogovor kojim ispunjenje planova Grada da uredi tu oblast ne bi drastično pogodili samo vlasnika tog splava.

Dogovoreno je da se za 45 dana produži rok za izmeštanje na adekvatnu lokaciju tog splava, kako bi se sačekalo eventualno sniženje vodostaja Save, koje bi omogućilo prolazak splava ispod Brankovog mosta.

Ukoliko do pada vodostaja ne dođe, vlasnik splava "Kolos" obavezao se da će samostalno i o svom trošku izvršiti sečenje gornjeg dela splava i njegovo izmeštanje na lokaciju na kojoj nema opasnosti po okolinu.Za legalizaciju boravka na novoj lokaciji i vlasnik "Kolosa" će učestvovati na predstojećem, drugom krugu konkursa.

Vlasnici splavova ponovo zatražili poništenje konkursa

Predstavnici vlasnika splavova - restorana i marina na Dunavu i Savi u Beogradu juče su ponovo zatražili poništenje konkursa za dodelu mesta za splavove na Dunavu i Savi koje je raspisao Grad.

Oni su na konferenciji za novinare zatražili usaglasavanje svih akata sa zakonom iz kojih konkurs proizilazi i tek onda raspisivanje novog konkursa ili pravljenje kompromisa, odnosno zamrzavanje svega dok se Ustavni sud ne izjasni o tom problemu.

Vlasnici splavova tvrde da u konkursu ima neopravilnosti, jer je određivanje visine i naplaćivanje takse u nadležnosti države, a ne grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track