Božić: Poboljšati položaj žena na selu

Lazarevac

Božić: Poboljšati položaj žena na selu

Beograd -
Ženama koje žive u seoskim sredinama grada Beograda trebalo bi omogućiti da svoja prava na obrazovanje i zaposlenje, kao i pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti što jednostavnije ostvare

BEOGRAD - Darko Božić, član Gradskog veća posetio je gradsku opštinu Lazarevac u okviru obeležavanja 15. oktobara Svetskog dana žena sa sela, ustanovljen je na Svetskoj konferenciji Žena Ujedinjenih Nacija u Pekingu 1995.godine.

–Naš zadatak je da podržimo ženu kao stub svake seoske porodice. Pored obaveza vezanih za kuću i odgajanje dece, a neretko i briga o starijim članovima domaćinstva, žene na selu imaju značajnu ulogu i u obavljanju poslova u poljoprivredi, glavnom izvoru prihoda velikog broja seoskih domaćinstava. Nisu formalno zaposlene, nemaju radno vreme, a po ceo dan vredno rade na poljoprivrednim gazdinstvima. U isto vreme, mali broj žena na selu pokriven je penziono invalidskim osiguranjem. Retko se nalaze na evidencijama tržišta rada i zapošljavaju u neprivrednim delatnostima, rekao je Darko Božić.

On je istakao da je položaj žene na selu marginalizovan. Izuzetno je nizak procenat žena koje su vlasnice ili suvlasnice imanja. Prisutna je i socijalna isljučenost u seoskim sredinama, pa i pored često teškog materijanog stanja, retko ostvaruju pravo na različite vidove socijalne pomoći. Razlozi leže u neupućenosti kakve sve vidove pomoći bi im mogle biti dostupne i kako ostvariti pravo na njih. Postoje problemi i u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

– Ženama koje žive u seoskim sredinama grada Beograda trebalo bi omogućiti da svoja prava na obrazovanje i zaposlenje, kao i pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti što jednostavnije ostvare. Mora se utvrditi koje su to prepreke koje stoje pred našim sugrađankama da koriste sve što jedan ovako veliki grad može da im pruži, istakao je Božić i podstio da postoje i neiskorišćeni potencijali žena na selu. One vladaju tradicionalnim veštinama, kao što su stari zanati ili izrada rukotvorina, koje bi mogle da pomgnu ekonosmkom jačanju žena na selu. Jedan od načina je podsticanje i podržavanje ženskog zadrugarstva,

Božić je posebno naglasio da je aktivnost žena Lazarevca konkretna i vidljiva, i da želi da pozove i sugrađanke drugih opština da zajedničkim naporima u narednom periodu urade sve kako bi poboljšali položaj žena sa sela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track