Studenti u 12 sati kreću u protestnu šetnju
Foto: Tanjug

Studenti u 12 sati kreću u protestnu šetnju

Beograd -
Studenti zahtevaju da se akademci koji imaju od 48 do 59 poena oslobode plaćanja dela školarine

BEOGRAD - Studenti FPN, Fakulteta bezbednosti i Visoke zdravstvene škole strukovnih studija će oko 12 sati krenuti u protestnu šetnju do Ministarstva prosveteStudenti zahtevaju da se akademci koji imaju od 48 do 59 poena oslobode plaćanja dela školarine.Studenti će od Autokomande prošetati do zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici gde očekuju da ih oko 14 sati primi ministar Žarko Obradović,od kojeg će zahtevati da zakaže sastanak sa dekanom FPN-a Ilijom Vujačićem, kazao je agenciji Beta student prodekan Pajazit Pomak.Prema njegovim rečima, studenti koji imaju između 48 i 53 bodova trebalo bi da plate 50 odsto školarine, a oni koji su ostvarili između 54 i 59 poena, 30 odsto.Studenti zahtevaju i da se u apsolventskim rokovima dozvoli polaganje ispita svih godina. Studenti sa maksimalnim brojem bodova rangiraju se u okviru predviđenih budžetskih kvota, ali to ne mora da znači da će se i svi školovati o trošku budžeta.Proteklih godina pojedini fakulteti su na sebe preuzimali deo troškova školarine.

Studenti FLU blokiraju upis na masterStudenti Fakulteta likovnih umetnosti, koji štrajkuju pet dana zahtevajući da svi koji imaju maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, najavili su da će danas blokirati upis na master studije tog fakulteta.

"Upis na master studije zakazan je za danas od 14 do 17 sati, a oko podneva nekoliko studenata će obuhi kostime karakteristične za srednji vek i na simboličan način blokirati upis", rekla je agencij student Milena Milivojević.

Prema njenim rečima, studenti FLU zahtevaju da svi koji su završili osnovne studije upišu master na teret budžeta, čime praktično zahtevaju ukidanje rangiranja.

"Mi nemamo mogućnost da upišemo master studije na nekom drugom fakultetu, a školarine su mnogo visoke.Ove godine za master na budžetu ima 20 mesta, 30 odsto manje nego prethodne godine", rekla je Milena Milivojević.

Ona je dodala da će studenti FLU podržati studente Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti i Visoke zdravstvene škole strukovnih studija koji će danas protestovati ispred Ministarstva prosvete, tražeći da se akademci koji imaju od 48 do 59 poena oslobode plaćanja dela školarine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track