Dodik otvorio nastup Srpske na Sajmu knjiga

Dodik otvorio nastup Srpske na Sajmu knjiga

Beograd -
Premijer RS na svečanom otvaranju rekao da RS želi da pokaže svoje umeće i stvaralaštvo jer smatra da je to snažan dokaz njenog identiteta

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik otvorio je danas četvrti nastup RS na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Dodik je na svečanom otvaranju rekao da RS želi da pokaže svoje umeće i stvaralaštvo jer smatra da je to snažan dokaz njenog identiteta."RS gradi svoj identitet u svemu što je važno. RS neće odustati od sebe i svega onog što čini njenu vrednost i snagu", rekao je Dodik.

On je kazao da će RS nastaviti da podržava pisce i izdavače i njihovo predstavljenje na Sajmu knjiga u Beogradu, kao i sličnu manifestaciju koju organizuje Banjaluka.

Reditelj Emir Kusturica najavio da će će Andrićgrad u Višegradu u RS biti završen 2013. godine, pola godine pre nego što je prvobitno planirano.

Prema njegovim rečima, na svečanom otvaranju Andrićgrada biće otvoreno pozorište i premijerno izvedena opera "Na Drini ćuprija" po istoimenom romanu Ive Andrića.

"Divno je što smo uprkos tihoj opstrukciji uspeli da napravimo prvi renesansni trg na Balkanu. Na Balkanu 400 godina nije bilo renesanse i trgovi nisu bili mesto kulturnog života nego mesto okupljanja da bi se rušile televizije ili vlade", kazao je Kusturica.

Međunarodni sajam knjiga otvoren je sinoć i trajaće do 28. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track