Građani pripremite vodovodne instalacije za zimu

Apel vodovoda

Građani pripremite vodovodne instalacije za zimu

Beograd -
Kako se navodi u saopštenju ovog preduzeća, u poslednjih nekoliko godina zabeležen je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” podsetilo je potrošače da na vreme pripreme vodovodne instalacije za zimu, jer se njihovim pravilnim održavanjem u tom periodu smanjuje mogućnost nastanka štete i nepotrebnih izdataka.

Kako se navodi u saopštenju ovog preduzeća, u poslednjih nekoliko godina zabeležen je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha.

Tada je dolazilo do pucanja stakala na vodomerima, ali i raznih kvarova na instalacima koje nisu bile adekvatno pripremljene za zimu.

Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. Budući da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, oni treba da ih adekvatno zaštite kako bi ih sačuvali tokom zime.

Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika, savetuje se u saopštenju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

Takođe bi trebalo obezbediti i dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama.

Ako potrošač na vreme „konzervira” točeća mesta, to jest mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija, navodi se u ovom saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track