Đilas: Život u romskim naseljima samo uz poštovanje zakona

Skupština grada

Đilas: Život u romskim naseljima samo uz poštovanje zakona

Beograd -
Gradonačelnik Đilas izjavio je da ko pravi nered, pije alkohol, konzumira drogu ili bije suprugu i decu biće izbačen iz tog naselja

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da će u romskim naseljima moći da žive samo oni koji poštuju zakon i koji šalju decu u škole.

Na primedbe da je Gradska uprava diskriminisla Rome koji žive u kontejnerskim naseljima formiranim posle prinudih iseljenja, Đilas je rekao da je u Beogradu stalno u toku akcija jednog dela nevladinih organizacija koje se formalno deklarišu da štite prava Roma, a to koriste da bi se pojavili u medijima i vukli fondove.

"Jedna od njih je Praksis, koja je podnela primedbe poverenici (za zaštitu ravnopravnosti) da mi uslovljavamo da neko može da živi u našim naseljima pod uslovom da šalju decu u školu", rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada.

On je istakao da trenutno u školama ima 300 romske dece, a da je do pre dve godine samo njih 30 pohađalo osnovnu školu.

"I te kako će biti uslov i dalje da tu može da živi o trošku grada samo onaj ko poštuje zakon", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, svako ko pravi nered, alkohol, droga ili bije suprugu i decu biće izbačen iz tog naselja.

"Tako ne može da se ponaša. Ta deca nemaju šansu ako ne idu u školu jer će ih roditrelji slati da prosjače. Završiće u zatvoru svi koji maltretiraju decu. Uz svo poštovanje poverenice, to je naša politika", kazao je Đilas.

Praksis: Đilas nas napada umesto da se izvini Romima

Nevladina organizacija "Praksis" saopštila je da je Gradska uprava Beograda, umesto da se izvini Romima zbog diskriminacije, odlučila da neargumentovano napada tu organizaciju.

"Umesto upućivanja izvinjenja Romima koje je diskriminisala i izmene diskriminatornih odredbi, Gradska uprava je odlučila da neargumentovano napada "Praksis" koji se godinama bavi zaštitom ljudskih prava najugroženijih kategorija stanovništva u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Gradska uprava je, kako je ranije saopšteno, propisala da Romi moraju da se isele iz kontejnerskih naselja, ukoliko ne usvoje "pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda" i "ne pokažu aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice".

Do sada je zbog tih propisa, koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila kao diskriminatorske, iseljeno 11 romskih i interno raseljenih porodica, odnosno nešto više od 40 ljudi. Iz Praksisa ističu da pravila lepog ponašanja i zabrana primanja gostiju na prenoćište nigde i nikome nije propisana osim Romima koji stanuju u kontejnerskim naseljima u Beogradu.

Praksis je povodom toga istakao da nijedan zakon u Srbiji nije predvideo sankcije kakve je nezakonito, samovoljno i diskriminatorno Gradska uprava nametnula Romima koji stanuju u kontejnerskim naseljima u Beogradu.

"Da Gradska uprava primenjuje zakon i standarde ljudskih prava, ne bi ni došlo do diskriminacije prilikom propisivanja ponašanja za Rome koji stanuju u kontejnerskim naseljima", navode iz Praksisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track