Novi solarni punjač u Tašmajdanskom parku
Foto: KURIR

Novi solarni punjač u Tašmajdanskom parku

Beograd -
Taj punjač na energiju Sunca, koji je patentirala kompanija "Strouberi enerdži" drugi je u Beogradu, a osmi u Srbiji

BEOGRAD - Beograđani će od danas i u Tašmajdanskom parku moći besplatno da napune svoje mobilne telefone, tablet računare i multimedijalne uređaje, jer je u tom parku postavljen novi javni solarni punjač, saopštila je kompanija "Strouberi enerdži".

Taj punjač na energiju Sunca, koji je patentirala kompanija "Strouberi enerdži" drugi je u Beogradu, a osmi u Srbiji.

Punjač je jedinstven zbog novog dizajna. Golema konstrukcija, zvana "Strouberi drvo", dugačka više od tri i po i visoka pet metara, koja prati linije pravog drveta, savršeno se uklapa u okolinu i daje osećaj da je oduvek bila deo parka, ističe se u saopštenju.

"Punjač je koncipiran kao drvo koje transformiše solarnu energiju u električnu, i na taj način se priključuje šumi koja ga okružuje u borbi za planetu bogatiju kiseonikom. Ovo Strouberi drvo nas tako svojom funkcijom, kroz ustaljeni odnos čoveka koji sedi ispod drveta i koristi prirodu kao zaklon od Sunca, podseća i na njegov nedovoljno iskorišćeni potencijal", opisao je autor novog dizajna, mladi srpski arhitekta Miloš Milivojević.

Punjač u Tašajmadanskom parku je postavljen u saradnji sa Opštinom Palilula i Gradom Beogradom.

Pošto je Tašmajdan mesto gde su se odigrali brojni istorijski značajni događaji i brojna su sećanja koja pojedince vezuju za ovu lokaciju, povodom postavljanja solarnog punjača kompanija organizuje konkurs pod nazivom "Tašmajdanska sećanja".

Tokom četiri meseca trajanja konkursa, učesnici treba da elektronskim putem pošalju svoja najdraža sećanja koja ih vežu za ovaj park, u vidu fotografije, priče, pesme ili na neki drugi kreativan način.

Početkom proleća biće proglašen pobednik konkursa, a nagrada iznenađenja biće dodeljena na specijalnom događaju koji će biti organizovan kod "Strouberi drveta" na Tašmajdanu.

Svi detalji i informacije o konkursu se mogu pratiti na internet strani i društvenim mrežama kompanije "Strouberi enerdži".

Kompanija "Strouberi enerdži" je pobednik "Nedelje održive energije 2011" u Briselu, i reč je o mladoj srpskoj kompaniji koja se bavi istraživanjem i razvojem u oblasti obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, vođena idejom "Učiniti svet boljim mestom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track