Bratimljenje Surčina sa tri opštine na Kosmetu

Podstrek

Bratimljenje Surčina sa tri opštine na Kosmetu

Beograd -
Opština Surčin potpisala povelje o bratimljenju sa Zubinim Potokom, Zvečanom i Vučitrnom, u okviru akcije koju je pokrenula Kancelarija Vlade Srbije za KiM

BEOGRAD - Beogradska opština Surčin danas je potpisala povelje o bratimljenju sa tri opštine sa Kosova i Metohije - Zubinim Potokom, Zvečanom i Vučitrnom, u okviru akcije koju je pokrenula Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Povelje je sa predstavnicima tih opština potpisala predsednik opštine Surčin Vesna Šalović, istakavši da tim činom ta gradska opština želi da pokaže sunarodnicima na Kosovu i Metohiji da nisu sami i da se Srbija nikad neće odreći KiM.

Predsednici opština Zubin Potok i Vučitrn Slaviša Ristić i Zoran Rakić su istakli da potpisivanjem povelje o bratimljenju predstavljaju podstrek za Srbe da opstanu i ostanu na Kosovu i Metohiji.

Ristić je istakao i da potpisivanje povelje shvata kao ispruženu bratsku ruku koju Srbi sa Kosova i Metohije sa radošću primaju.

Rakić je naveo da akcija bratimljenja koju je pokrenula Kancelarija za Kosovo i Metohiju pokazuje da narod koji živi u pokrajini nije zapostavljen.

Potpisivanju povelja prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je istakao da će u nastavku akcije bratimljenja doći do konkretne saradnje na ekonomskim projektima opštinama na Kosovu i Metohiji.

"Nastavak akcije je konkretna saradnja na konkretnim ekonomskim projektima gde će opštine iz centralne Srbije ulagati u razvoj opština na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

On je kazao da će u nastavku akcije opštine iz centralne Srbije stipendirati decu sa KiM i da će organizovati i razne oblike kulturne saradnje.

Prema njegovim rečima biće organizovano i da deca iz Surčina, Novog Sada, Beograda odlaze da vide Zvečan, Kosovsku Mitrovicu i Vučitrn, a ne kao do sada da deca sa Kosova i Metohije dolaze da vide Beograd.

"Hoćemo da centralnu Srbiju vratimo na Kosovo i Metohiju a da Kosovo i Metohiju vratimo u centralnu Srbiju", rekao je Vulin.

Potpisivanje povelje organizovano je u okviru obeležavanja Dana opštine Surčin kao i proslave slave Svetog Stefana Dečanskog te beogradske opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track