Revič večeras na Kolarcu
Foto: Vikipedija

Ruska duša

Revič večeras na Kolarcu

Beograd -
Moj prvi izbor je ruska muzika, jer sam ja Rus, kaže mladi violinista o večerašnjem programu

BEOGRAD - Jedan od najznačajnijih mladih umetnika današnjice, ruski violinista Jurij Revič nastupa večeras ponovo u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u pratnji pijanistkinje Valentine Babor (Nemačka). Revič je rekao da je za program koncerta izabrao dela Čajkovskog, Prokofjeva, Šostakoviča, Rahmanjinova, Skrjabina i drugih ruskih kompozitora koja se nalaze i na njegovom poslednjem muzičkom kompakt disku. "Neka od tih dela zaista su veliki hitovi, poput "Ruske igre" iz baleta "Labudovo jezero" Čajkovskog, a takođe i Sonata br. 2 Sergeja Prokofjeva koju često sviraju flautisti jer je to delo zapravo pisano za flautu i to ponekad predstavlja problem violinistima koji se trude da nađu pravi zvuk", rekao je Revič.

On je dodao da su na programu i dela koja nisu napisali ruski kompozitori, poput Pjacolinog "Velikog tanga" i Sarasateove "Karmen fantazije", jer su to kompozicije koje publika voli da sluša, ali ih i muzičari rado sviraju.

"Moj prvi izbor je ruska muzika, jer sam ja Rus. Za debi je dobro izabrati kompozitore iz sopstvene zemlje. Prošle godine u Beogradu svirao sam raznovrsan internacionalni repertoar, iz različitih epoha, ali ovoga puta želeo sam ljudima da predstavim moj CD, ali i moju rusku stranu", rekao je Revič.

Mladi umetnik rekao je da veoma voli da svira neke komade koji će biti na programu večerašnjeg koncerta, iako su oni originalno pisani za klavir, flautu ili druge instrumente, a kako je dodao, dobro je i da publika upozna neka druga dela i da na koncertima ne sluša samo Mocarta i uvek iste kompozitore.

Jurij Revič svira na violini italijanskog majstora Tomaza Baljestrijerija iz 1783. godine. Taj instrument koristi poslednjih 10 meseci, a do tada je svirao na modernoj violini koju je za specijalno za njega na poklon izradio jedan francuski majstor.

Revič je prvi put gostovao u Beogradu prošle godine u pratnji pijaniste Pjotra Koščika, a ovoga puta nastupa s talentovanom pijanistkinjom Valentinom Babor iz Nemačke, s kojom je počeo da sarađuje u julu. Moskovljanin Jurij Revič osvojio je prve nagrade na svim najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, kao i Nacionalno priznanje Božićna zvezda i Medalju za veliki doprinos pronošenju slave Rusije.

Dobitnik je i nagrade Bernstengajge koju dodeljuje Betovenov centar iz Beča, a kako je rekao, to priznanje posebno mu je drago jer muzičari u Austriji i Nemačkoj veruju da jedino oni umeju da sviraju dela Betovena i Mocarta. U Beogradu, Revič nastupa posle velikih svetskih turneja u SAD, Južnoj Africi i gradovima Evrope.

Posle beogradskog koncerta, mladi violinista nastupa ponovo u Austriji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Rusiji i drugim zemljama. Koncert Jurija Reviča organizovao je Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije Gvarnerijus, a pokrovitelj nastupa je Skupština grada Beograda.

http://www.youtube.com/watch?v=8qZL5wuMN20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track